Die woorden sprak SGP-fractievoorzitter Elbert Dijkgraaf (SGP) aanleiding van het inmiddels van vele kanten bekritiseerde besluit om onder leiding van VVD-veteraan Ed Nijpels de zoveelste commissie over de veehouderij in Nederland in te stellen.

De Tweede Kamer wil opheldering over de instelling door het ministerie van EZ van de commissie-Nijpels die zich gaat buigen over de toekomst van de veehouderij. Op initiatief van het CDA en D66 komt er een debat dat over de gehele breedte van het parlement werd gesteund. Dat schrijft Boerderij.

De commissie Nijpels, ingesteld door staatssecretaris Martijn van Dam (EZ), bevat geen boeren en ook geen vertegenwoordigers van belangenorganisaties. Vanuit die hoek is negatief gereageerd op de instelling van de commissie omdat het de betrokkenen uitsluit.

Eerder deze week liet het jonge en enige vrouwelijke commissielid Joszi Smeets (van SlowFood jeugdorganisatie YFM) al weten het met de kritiek eens te zijn. "Mijn eerste vraag is: waar zijn de boeren? En: is het niet tijd voor daadkrachtige besluiten in plaats van weer een praatcommissie?" Op de vraag waarom ze dan toch meedoet aan de Commissie zegt ze: "We zeggen al 7 jaar dat jongeren mee moeten praten over de toekomst van voedsel. Dan gaan we een commissiestoel niet leeg laten, dat zou laf zijn." Smeets' ambitie blijkt het ontdekken van zogenaamde voorlopers die ten voorbeeld aan de rest van de veehouderij kunnen worden gesteld. Ze zegt: "Ik wil graag dat we laten zien waar de voorlopers mee bezig zijn, welke successen er zijn in de veehouderij. Dan kán er iets spannends gebeuren, naast alles wat al gaande is."
Boerderij - Kamer eist uitleg over commissie-Nijpels
Reageer
  • Deel
Druk af