Gerechten van restaurants die het aantal calorieën op hun menukaart vermelden, bevatten gemiddeld 140 kcal minder dan gerechten van restaurants die dit niet doen. Vanaf december 2016 zijn Amerikaanse restaurantketens met meer dan 20 vestigingen in het kader van Affordable Care Act verplicht om het aantal calorieën op de menukaart te vermelden. Vijf van de 66 ketens voor wie dit gaat gelden, hebben dit al geïntroduceerd.

Julia Wolfson van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health concludeert op basis van onderzoek dat de "gerechten in restaurants met vrijwillige labeling minder calorieën bevatten dan menu items in restaurants zonder labeling." Gemiddeld bevatte een gerecht in 2014 263 kcal bij restaurants met labeling tegenover 402 kcal van de restaurants zonder labeling. De laatste serveren dus ruim 50% meer kcal per gerecht.

Ook introduceerden deze ketens meer nieuwe gerechten op de menukaart vergeleken met andere ketens. Volgens de auteurs kan dit komen door een toename in de vraag naar gezondere producten door de transparantie van het labelen. Wolfson: “Als meer restaurants het aantal calorieën verlagen, heeft dit de potentie om obesitas te verminderen.”
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af