2

Flash Dagelijkse KostZwendel met statiegeld

Vooralsnog lijkt het fenomeen beperkt te blijven tot Amsterdam. Plastic flesjes die klaar staan bij de sinaasappelpers-apparaten blijken ongevuld meteen alweer ingeleverd te worden om het statiegeld te incasseren.

In een aantal supermarktfilialen zijn de sinaasappelpersen inmiddels weggehaald, omdat er te veel mee gefraudeerd werd, schrijft het Financieele Dagblad. Jammer, want de supermarkten hadden juist erop aangedrongen om de statiegeldregeling ook op sapflesjes van toepassing te laten zijn - voor flessen met 100% sap geldt een vrijstelling. Volgens supermarktketen Plus, die sinds april statiegeld rekent voor zijn sapflesjes, recyclet de super er jaarlijks ruim 60.000 kilo extra plastic mee.

Voor Statiegeld Nederland, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het statiegeldsysteem, en supermarktenkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is de sapflesjestruc 'nieuws'. Voor mensen op de werkvloer bij Albert Heijn, Jumbo en Plus niet. De sappersen zijn niet voor niets weggehaald. De zwendel was 'dagelijkse praktijk'.

Het Financieele Dagblad - Albert Heijn-winkels kampen met zwendel bij statiegeldflesjes voor versgeperst sap, 4 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 4 aug '23
  • 17:23

De statiegeld automaten niet in de winkel plaatsen, maar in het voorportaal zoals bij Lidl in Duitsland.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 4 aug '23
  • 16:40

Een supermarkt, waarvan ik de naam (nog) niet noem, want ik geef ze nog een paar kansen ter verbetering, rekent 0,25 statiegeld voor bepaalde fles met gezonde inhoud. Maar hun automaat geeft slechts 0,15 retour. Met de bewaarde ‘sales slip’ naar de kassa, het gaat om het principe. Een aardige bijverdienste.

Is dit ook zwendel ombudsman?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.