1
Fotocredits: 'Rendier op de weg', Peter Holmboe, via Pexels

Flash PerspectiefZout en drukkere wegen kosten rendieren het leven

Meer dan 10.000 rendieren zijn de afgelopen 5 jaar, tussen oktober 2018 en oktober 2023, in het noorden van Zweden gedood bij ongelukken op de weg.

Voor de honderdduizend Sami die verspreid over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland wonen, is de rendierenpopulatie van 200-300 duizend dieren een belangrijke bron van inkomsten. De rendieren, die naar lager gelegen land worden gebracht in de winter, worden aangetrokken door het zout dat tegen de gladheid op de weg ligt. De wegen zijn de afgelopen jaren een stuk drukker geworden door industriële activiteiten zoals mijnbouw.

Het parlement van de Sami deed deze week een dringende oproep. Op hoofdwegen, waar de meeste ongelukken gebeuren, moet de maximumsnelheid omlaag. In bochten en langs heidevelden moeten hekken komen.

Ook in Nederland stijgt het aantal aanrijdingen met wilde dieren. In 2021 werden 8.603 aanrijdingen met wild geregistreerd. In 2014 waren dit er nog 5.750. Volgens de Dierenbescherming vinden in Nederland de meeste aanrijdingen plaats in de lente en de zomer, onder andere omdat het dan paartijd is. Reeën bijvoorbeeld steken tijdens de bronsttijd gedachteloos de weg over.

The Guardian - Sámi call to protect reindeer in Sweden after 10,000 road deaths in five years, 11 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 12 nov '23
  • 23:21

In 2020 kwam de Volkskrant met een overzicht van de Europese verkeersslachtoffers, gebaseerd op onderzoek door het Centre for Environmental and Marine Studies (Cesam) in Lissabon. Het Cesam inventariseerde 90 overzichten uit 24 Europese landen.

Daarop stonden 423 vogelsoorten en 212 soorten zoogdieren. De meest aangereden dieren zijn de merel en de dwergvleermuis. De risico’s verschillen per land: de wegen in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië zijn de dodelijkste voor dieren.

Gijs van Aardenne, voorzitter van de Stichting Wildaanrijdingen Nederland, betwijfelt of de aantallen kloppen. "Je moet je afvragen hoe zorgvuldig landen hun aanrijdingen registreren." Zelfs in Nederland, waar de Stichting Wildaanrijdingen dit jaar met cijfers kwam, wordt niet centraal bijgehouden hoeveel dieren onder een auto belanden. En van vogels wordt de sterfte op autowegen al helemaal niet bijgehouden, laten Sovon en de Vogelbescherming.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.