0
Fotocredits: 'Solar Panels', Pixabay, via Pexels

Flash EnergieZonnepanelen op een rivier, goed voor de natuur?

Zet zonnepanelen over een rivier en kijk of het werkt. De Amerikaanse staat Arizona gaat het doen.

De zonnepanelen boven een rivier bieden naast de opgewekte energie nog een aantal andere voordelen. Ze gaan droogte tegen doordat minder water uit de rivier kan verdampen door de hete zon. Het water koelt op zijn beurt de zonnepanelen aan de onderkant. Daarnaast kost het geen land, omdat de zonnepanelen boven de rivier staan.

In Arizona moet uiteindelijk 289 kilometer aan zonnepaneel boven de rivier komen te liggen, maar de staat begint met een proef van 305 meter. Die zonnepanelen moeten 1 megawatt aan zonne-energie voorzien. In India is al een proef uitgevoerd met zonnepanelen boven de rivier, maar dat liep niet al te soepel: het was moeilijk om de panelen goed op elkaar aan te laten sluiten.

Daarnaast blijft de grote vraag wat de overkapping van de zonnepanelen doet met het leven in de rivier. Door de overkapping komt er minder licht op het water. Dat kan een effect hebben op het ecosysteem onder water. De onderzoekers hopen juist dat de zonnepanelen de groei van ongewenste plantengroei in en rond het water tegen zullen gaan.


Bright - Amerika plaatst zonnepanelen op een rivier en dat heeft verrassende voordelen, 5 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.