0
Fotocredits: Zonnepanelen bij Veghel, Foodlog Media

Flash EnergieZonnepanelen ‘ongewenst’ op landbouw- en natuurgrond

"Het gebruik van landbouw - en natuurgronden voor zonnepanelen is in principe ongewenst." Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken gistermiddag aan de Tweede Kamer.

Dat betekent niet dat we geen zonnepanelen in weilanden of op akkers meer zullen zien. De Jonge ziet drie uitzonderingen. Als onder de zonnepanelen gewassen worden geteeld. Als landbouwgrond een andere bestemming krijgt. En als zonnepanelen op boerengrond opstoppingen op het stroomnet helpen voorkomen. De provincies gaan binnen deze richtlijnen nu juridische afspraken maken, zegt De Jonge.

In het Algemeen Dagblad zegt De Jonge dat er "nog zo ongelofelijk veel ruimte" op daken is dat "het doodzonde is om landbouwgrond te verspillen aan zonnevelden”. Wel realiseert hij zich dat een aantal projecten "al zo ver in de pijplijn zit" dat ze niet meer te stoppen zijn.

Met het besluit in beginsel geen boerengrond voor energie-oogst te gebruiken, komt een einde aan een lange maatschappelijke discussie. De regels maken het nog wel mogelijk de ruimtelijke bestemming van grond om te katten en dan toch voormalige boerengrond voor zon te gebruiken.

In de Volkskrant zegt Holland Solar, de branchevereniging van bedrijven in de zonne-industrie, het besluit "zeer schadelijk" te vinden. "Niet alleen voor de sector, maar ook voor de energietransitie, voor boeren die willen verduurzamen, voor de industrie die wil verduurzamen en voor de kans om natuurontwikkeling te bevorderen."

Wij rekenden onze lezers al eerder voor dat boeren meer kunnen verdienen aan zon dan aan hun gewassen. De provincie Overijssel besloot eerder deze maand de aanleg van grote zonneparken te verbieden.

, 27 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.