3
Fotocredits: 'Roerbakken', pxhere

Flash GezondheidZonlicht in keuken verhoogt de kans op vorming singletzuurstof

Koken, bakken en braden leidt tot de vorming van singletzuurstof, een mogelijk schadelijk oxidant. Singletzuurstof vormt zich door reactie met licht. Vroeger dacht men dat er binnenshuis niet genoeg licht was om die schadelijke oxidanten zich te laten vormen, maar Canadese onderzoekers hebben nu aangetoond dat ze zich wel degelijk vormen.

De onderzoekers kookten 3 verschillende maaltijden: pannenkoeken, spruitjes en een roerbakgerecht met groenten. Tijdens het bakken namen ze monsters van de lucht. Die monsters stelden ze bloot aan drie verschillende soorten licht: UV, zonlicht en fluorescerend licht.

Uit de analyse bleek dat alle gerechten hadden geleid tot de vorming van singletzuurstof. De onderzoekers maten de hoogste concentratie singletzuurstof bij de monsters beschenen met zonlicht. Keukens waar veel natuurlijk licht binnenvalt, produceren vermoedelijk dan ook meer van het kwalijke gas.

Het inademen van oxidanten zoals singletzuurstof kan in de longen oxidatieve stress veroorzaken. En dat kan uiteindelijk leiden tot longziektes.

De vorming van singletzuurstof kan een verklaring zijn voor gezondheidsklachten die mensen met beroepen in keukens ontwikkelen; denk aan astma, allergieën en longproblemen.
Koken veroorzaakt sowieso veel fijnstof in huis. Om zo weinig mogelijk singletzuurstof binnen te krijgen, kun je het beste ventileren, bevelen de onderzoekers aan.

Phys.org - Scientists cook pancakes, Brussels sprouts and stir fry to detect an oxidant indoors for the first time, 26 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #3
  • 3 jun '24
  • 14:30

Een veel groter probleem is de oliedamp. Acrolein is de grote boosdoener. De totale uitstoot door (alleen al) restaurants in Hong Kong wordt geschat op 7,7 ton per jaar, véél meer dan de uitstoot door dieselmotoren! (die ook een relatie met ozonvorming hebben)
En contant verhitte frituur(wok)olie is het allerergste. (het verdampt ook niet alleen maar komt in het product... met fijnstof koolrestant reactieproducten). In iedere keuken staat tegenwoordig continu een frituur aan. En geen afzuiging vangt dat allemaal weg voor de buurt.

ps mij is geen onderzoek bekend dat de acrolein uitstoot van verse olie vergelijkt met die van een al 3+ uur werkende frituur.... of die van hergebruikte 'gefilterde' olie de dag erna...

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 27 mei '24
  • 14:37

"Die monsters stelden ze bloot aan drie verschillende soorten licht: UV, zonlicht en fluorescerend licht." Gelukkig hebben wij LED verlichting en eten zelden pannenkoeken, spruitjes en roerbakgerechten.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 27 mei '24
  • 12:42

Bij ons staat op de keukendeur: houdt overdag tijdens koken, bakken en braden alle gordijnen gesloten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.