0
Fotocredits: 'Plastic flesje in rivier', PxHere

Flash GezondheidZiekteverwekkers liften mee op rivierplastic

Plasticvervuiling in rivieren kan een gevaar vormen. Niet alleen vanwege de microplastics die vrijkomen, maar ook vanwege pathogenen die meeliften op plasticresten. Veel van die bacteriën zijn resistent tegen ziekteverwekkers. Dat blijkt uit onderzoek dat deze week verscheen in Nature Microbiome.

De onderzoekers hingen in de Britse rivier de Sowe stukken plastic. Ze stelden vast dat zich daarop een biofilm vormde, een laagje bacteriën, schimmels en virussen. Pathogenen werden vooral gevonden op plastic dat al deels is afgebroken. Een pathogeen dat bijvoorbeeld gevonden werd is Pseudomonas aeruginosa.

Ana Maria de Roda Husman, microbioloog bij het RIVM en hoogleraar wereldwijde veranderingen en milieuoverdraagbare infectieziekten aan de Universiteit Utrecht, zegt in de NRC dat de uitkomsten haar niet verbaasden. Zij was niet betrokken bij dit onderzoek. Wel deed ze zelf vergelijkbaar onderzoek waar ongeveer hetzelfde uitkwam.

De onderzoekers weten nog niet waarom (pathogene) bacteriën graag op plastic meeliften. En waarom ‘kozen’ pathogenen in het bijzonder verweerd plastic? Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat er organische stoffen uit het plastic komen die als voedsel dienen voor de bacteriën. De Roda Husman houdt het erop dat bacteriën gewoon eenvoudig hechten aan het poreuze oppervlak.

NRC - Pathogenen zitten graag op plastic, 7 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.