0
Fotocredits: 'Westland petrel flying over water in Port Fairy, Victoria', Ed Dunens, via Wikimedia Commons CC BY 2.0

Flash PerspectiefZeevogelfamilie eet uit de plastic soep

Plastic op je bord. Voor zeevogels is het de realiteit. Bedreigde zeevogels zoeken hun voedsel op plekken waar veel plastic in de oceaan drijft. Dat blijkt uit onderzoek naar stormvogels, een zeevogelfamilie. De resultaten laten zien dat er dringend actie nodig is om de hoeveelheid plastic in de zee terug te dringen.

De onderzoekers gebruikten zenders om meer dan 7.000 individuele vogels te volgen van 77 soorten stormvogels. Ze combineerden de data van de vogels met data over plasticvervuiling. Zo konden ze het risico op blootstelling aan plastic vaststellen.

Uit eerder onderzoek bleek al dat plastic in de maag van zeevogels terecht kan komen. Daar veroorzaakt het verstoppingen. Het is ook bekend dat stormvogels plastic vervuiling uitbraken en aan hun kuikens voeren. De daaraan gerelateerde 'plasticziekte' heeft zelfs een naam: plasticose.

Het jongste onderzoek laat zien dat juist bedreigde soorten stormvogels, zoals de Hawaiistormvogel, het meest blootgesteld zijn aan plastic in de oceaan. Volgens de onderzoekers moeten landen samen gaan werken om vervuiling aan te pakken. Plastic afval uit de visserij aanpakken en het verminderen van wegwerpplastic zouden goede eerste stappen zijn.

NewScientist - Threatened seabirds are foraging at plastic pollution hotspots, 8 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.