0
Fotocredits: 'Drents-Friese Wold', Gouwenaar, via Wikimedia, CC SA 4.0

Flash PerspectiefWolf verandert gedrag grote grazers

Het kuddegedrag van de runderen in het natuurgebied Drents-Friese Wold is veranderd door de komst van de wolf, vertelt kuddebeheerder Gijs Bouwmeester aan RTV Drenthe.

In het Drents-Friese Wold leven zo’n 80 Spaanse Sayaguesa-runderen. De koeien hebben geleerd wanneer ze kwetsbaar zijn en de wolf hun kalveren gemakkelijk kan doden en passen hun gedrag aan. De kudde overnacht nu met de kleine kalfjes en zoekt de randen van het natuurgebied op om dichter bij woonerven te zijn. Daar wonen waakhonden die aanslaan bij gevaar en daarom ook als waakhond voor de kudde kunnen fungeren. Tijdens een bevalling zondert een zwangere koe zich niet meer af van de groep of blijft ze veel dichterbij.

Bouwmeester ziet in de komst van de wolf ook voordelen. Op dit moment dreigt de graasdruk te hoog te worden en zou Bouwmeester de kudde moeten beheren - lees: beesten eruit halen en als vlees verkopen. Als de wolf een paar kalveren per jaar doodt, zou dat helpen. Over het effect van de wolf op het stresslevel van de dieren, rept Bouwmeester niet.

RTVDrenthe - Gedrag grote grazers in Drents-Friese Wold verandert door wolf, 15 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.