0
Fotocredits: ‘Beer or wine’, Quinn Dombrowski

Flash PerspectiefWijnmakers en bierbrouwers mogen nog even blijven

Neemt AI de plek van wijnmakers en bierbrouwers over? AI wordt inmiddels al veel gebruikt in wijn en bierproductie. Zo is er bijvoorbeeld technologie die de irrigatie op de wijngaarden regelt, of die de condities van de biervaten voor het brouwen controleert. Maar kan AI ook de smaak en textuur van een lekker wijntje of biertje bepalen?

Onderzoekers van de Universiteit van Washington gebruikten een 'E-tong' om te vergelijken hoe goed AI bederf kon meten ten opzichte van wijnkenners. De E-tong is een instrument met 7 chemische sensoren. De E-tong ontdekte bederf al na 7 dagen, terwijl de experts dat pas na 35 dagen proefden.

Ook de bierindustrie test volop met AI. Belgische onderzoekers lieten bijvoorbeeld AI-modellen voorspellen welke chemische profielen het best in de smaak zouden vallen. De met AI-aangepaste biertjes vielen ook echt beter in de smaak

Toch verwachten de onderzoekers van beide studies niet dat AI de plek van wijnmakers en bierbrouwers over kan nemen. Een E-tong kan nog niet tippen aan de complexiteit van het menselijke sensorische systeem en kan geen aroma’s of mondgevoel proeven. Daarnaast zijn bierbrouwers nog steeds degenen die de veranderingen die AI voorstelt moeten toepassen. De onderzoekers zien AI meer als een handig hulpmiddel.

BevDaily - Could AI take the place of winemakers and brewers?, 9 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.