Fotocredits: Barokes Wine in a Can,
Stokesirene, via Wikimedia, CC-BY-SA-4.0
Het is de snelst groeiende sector in de wijnmarkt: wijn uit blik. Toch kampt wijn uit blik met een probleem. Ingeblikte wijn ruikt nog weleens naar rotte eieren.
Hoe komt dat en wat kunnen we er tegen doen? Amerikaanse onderzoekers zochten het uit.
Ze bewaarden 5 verschillende wijnen 8 maanden lang in verschillende aluminium blikken. Andere wijnstalen stopten de onderzoekers 1 tot 2 weken in ovens op hogere temperaturen om de wijnen versneld te laten verouderen.
Na alle tests concludeerden de onderzoekers dat de interactie van zwaveldioxide (SO2) met het aluminium uit het blik de oorzaak is van de vieze geur en bovendien de corrosie van het blik.
Als SO2 in contact komt met aluminium ontstaat waterstofsulfide (H2S), de bekende rotte eierengeur. Wijnmakers zwavelen hun wijn om die niet te laten bederven door microben of snel te laten verouderen. Ironisch genoeg voegen ze meer SO2 aan witte wijnen en rosés die nou juist vaker in blik zitten.
De onderzoekers hebben niet alleen de oorzaak van het probleem gevonden, maar ook een oplossing. In ieder blikje zit een kleine plastic coating aan de binnenkant. Hoe dikker die coating, hoe minder geur en corrosie van het blik. Een nadeel: dikkere coatings zijn duurder om te produceren en minder milieuvriendelijk. De beste oplossing zou zijn gewoon minder SO2 toevoegen.
What?s behind canned wine?s rotten egg smell? Cornell team IDs culprit | Cornell Chronicle,
21 apr 2024