1
Fotocredits: Barokes Wine in a Can, Stokesirene, via Wikimedia, CC-BY-SA-4.0

Flash Dagelijkse KostWijn uit blik kan stinken naar rotte eieren

Het is de snelst groeiende sector in de wijnmarkt: wijn uit blik. Toch kampt wijn uit blik met een probleem. Ingeblikte wijn ruikt nog weleens naar rotte eieren.

Hoe komt dat en wat kunnen we er tegen doen? Amerikaanse onderzoekers zochten het uit.

Ze bewaarden 5 verschillende wijnen 8 maanden lang in verschillende aluminium blikken. Andere wijnstalen stopten de onderzoekers 1 tot 2 weken in ovens op hogere temperaturen om de wijnen versneld te laten verouderen.

Na alle tests concludeerden de onderzoekers dat de interactie van zwaveldioxide (SO2) met het aluminium uit het blik de oorzaak is van de vieze geur en bovendien de corrosie van het blik.

Als SO2 in contact komt met aluminium ontstaat waterstofsulfide (H2S), de bekende rotte eierengeur. Wijnmakers zwavelen hun wijn om die niet te laten bederven door microben of snel te laten verouderen. Ironisch genoeg voegen ze meer SO2 aan witte wijnen en rosés die nou juist vaker in blik zitten.

De onderzoekers hebben niet alleen de oorzaak van het probleem gevonden, maar ook een oplossing. In ieder blikje zit een kleine plastic coating aan de binnenkant. Hoe dikker die coating, hoe minder geur en corrosie van het blik. Een nadeel: dikkere coatings zijn duurder om te produceren en minder milieuvriendelijk. De beste oplossing zou zijn gewoon minder SO2 toevoegen.

What?s behind canned wine?s rotten egg smell? Cornell team IDs culprit | Cornell Chronicle, 21 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 21 apr '24
  • 22:07

Waarom wijn in blik? Zit niet eens een kurk op en moet in één keer leeggedronken worden.

...."de interactie van zwaveldioxide (SO2) met het aluminium uit het blik de oorzaak is van de vieze geur en bovendien de corrosie van het blik." ....en corrosie van je hersenen?

...."plastic coatings zijn duurder en minder milieuvriendelijk." ....en meer PFAS in de wijn.

"De beste oplossing zou zijn gewoon minder SO2 toevoegen." ....of in een glazen fles zonder aluminium en zonder plastic coating, met een kurk of schroefdop.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.