1
Fotocredits: 'Vliegtuig met condensstrepen', via Pixabay

Flash PerspectiefWetenschappers vliegen veel te veel

Vliegen is goed voor 96% van alle broeikasgasuitstoot die academici met hun dienstreizen maken. Niet dat ze niet vaak genoeg de trein of auto pakken, zoals hun universiteiten voorschrijven voor reizen van minder dan 1.000 kilometer, maar omdat dat soort maatregelen vergeleken met het verminderen van intercontinentale vliegreizen nu eenmaal 'klein bier' is. Minder dan 10% van het Europese academisch reisverkeer gaat buiten Europa, maar telt voor 64% van alle uitstoot. Om één retourtje San Francisco te compenseren moet je 5 jaar vegetarisch eten, schrijft glacioloog en weerman Peter Kuipers Munniken in de NRC.

Hoe kan het beter? Door online te gaan. In plaats van 30.000 wetenschappers van over de hele wereld naar San Francisco te laten vliegen (dat levert net zo veel CO2-uitstoot op als de hele stad Den Haag in een week produceert), laat je de 5.000 verst weg wonende deelnemers online meedoen. Dat scheelt 40%. Of je maakt van het jaarlijkse congres een tweejaarlijks evenement. Scheelt 50%. Of je verdeelt de meeting over 3 locaties met snelle videoverbindingen ertussen. Scheelt 80%.

Alleen met dit soort oplossingen is het bedrijven van (klimaat)wetenschap in lijn te brengen met de mondiale klimaatdoelen.

NRC - Column | Wetenschappers, vlieg niet zo ver!, 30 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #1
  • 30 okt '23
  • 14:24

Als klimaatwetenschapper hoef je je huis niet eens uit om aan het werk te blijven. Er zijn ook andere vakgebieden, vergelijkbaar met grondgebonden landbouw. Als neurowetenschapper benutte ik het jaarlijkse congres van de American Society for Neuroscience om op bezoek te gaan bij meerdere collegas, in hun lab rond te lopen, technische zaken te bediscussieren en urenlang door microscopen naar de wondere wereld van het brein te kijken.
Onvervangbaar positief effect door de trans-atlantische en binnenlandse vluchten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.