0
Fotocredits: 'Essent Clauscentrale Maasbracht', Essent; Castel Communicatie via Wikimedia

FlashWereldeconomie 2 jaar eerder door de $100 biljoen

Reuters meldde op tweede Kerstdag dat de wereldeconomie in 2022 voor het eerst door de $100 biljoen (€88 biljoen) zal breken op basis van de jongste World Economic League Table van het Britse onderzoeksbureau Cebr. Eerder voorspelde het bureau dat die kaap pas in 2024 zou worden bereikt.

De onderzoekers verwachten dat China de Verenigde Staten vertraagd van de troon zal stoten als grootste economie van de wereld. Volgens het World Economic League Table-rapport van vorig jaar zou dat al in 2028 zijn; nu denkt Cebr dat we op 2030 moeten rekenen. Het bureau denkt dat de economie van onze buurman Duitsland, waarvan Nederland economisch een provincie is, Japan in 2033 zal overtroeven in omvang. Rusland zal rond 2036 tot de top 10 economieën van de wereld gaan behoren en Indonesië lijkt op weg naar de negende plaats in de wereldeconomie.
Of de onderliggende reëele economie ook echt harder groeit, is de vraag. De inflatie als gevolg van verstoringen en de inhaalvraag van de economie kan voor een recessie zorgen (een teken van oververhitting: te hoge prijzen voor de onderliggende harde waarden) in 2023 en 2024 als onder meer de energieprijzen niet omlaag worden gebracht en de logistieke systemen in de wereld verstoord blijven. Vermoedelijk betekent dit dat de wereld meer fossiele energie moet willen gebruiken dan 'Parijs' toestaat.

Reuters - World economy to top $100 trillion in 2022 for first time: report, 27 dec 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.