2
Fotocredits: 'Urine monsters', Pixabay

Flash GezondheidWedstrijdje pissen tegen glyfosaat

Adriaan van Dis, Arjen Lubach en Carice van Houten doen mee aan de actie van Robin Food tegen glyfosaat. Voor €46 kun je je urine laten testen op de aanwezigheid van het bestrijdingsmiddel in je lichaam. Zo'n 5.000 mensen doen mee. Voor wie het te duur of te veel gedoe vindt, bedacht de organisatie van de Nationale Piskijker een wedstrijdje: wie pist de minste glyfosaat uit?

Bekende Nederlanders gaan plassen en geven het stokje aan elkaar door. Carice van Houten ging ermee op camera en sprak de legendarische woorden ‘Hoe zit het met de pis van Adriaan van Dis?’ Een soortgelijke actie werd voor het eerst opgezet in 2016 door groene Europarlementariërs.

De actie past in de pogingen van verschillende organisaties om glyfosaat uit bannen, terwijl de Europese Commissie de toelating van het middel onlangs juist weer voor 10 jaar heeft verlengd. Op donderdag 25 januari zullen vermoedelijk 6 NGO's aankondigen dat ze actie ondernemen om het besluit van de Commissie ongedaan te maken.

Ned. Dagblad - Bekende Nederlanders doen wedstrijd landbouwgif plassen. ?Hoe zit het met de pis van Adriaan van Dis??, 24 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 24 jan '24
  • 21:59

Er zijn ook zelftests die de stoffen in je haar testen, een maatstaf voor langdurige blootstelling zegt de beschrijving. In Frankrijk worden de haren van grote groepen kinderen getest, zij zijn immers het meest gevoelig voor hormoonverstorende stoffen.
Deze kit helpt je bij het beoordelen van je chronische blootstelling aan glyfosaat, het afbraakproduct AMPA en glufosinaat.

------
:) Als je teveel glyfosaat in je haar hebt, dan laat je je toch gewoon kaal scheren? Kun je met de urinetest niet doen.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 24 jan '24
  • 16:05

Glyfosaat resten horen ook in de urine te zitten, dat is een teken dat ze niet opgenomen worden door het lichaam en de normale route volgen om verwijderd te worden. Daarnaast wordt dit vermoedelijk uitgevoerd met behulp van een zogenaamde ELISA-test (20% afwijking en zie het maar in de achtergrondruis van de test terug te vinden). Die zijn erg onnauwkeurig hiervoor.
Om ophef te creëren maakt dit natuurlijk niet uit.

Edit, P.S. de test is mogelijk te verstoren door er een korreltje waspoeder door te doen. Het afbraakproduct hiervan (AMPA) is gelijk aan dat van glyfosaat. Daarom word vermoedelijk "glyfosaat" ook in huisstof gedetecteerd.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.