1
Fotocredits: 'Waterstofpoederpellet', Electriq Global

FlashWaterstofpoeder uit een Nespressocupje

Waterstof is dé schone brandstof van de toekomst. Wel jammer dat het hartstikke duur is om te maken, en dat opslag en vervoer van waterstof vooralsnog om veiligheidsredenen onder hoge druk plaats moeten vinden. Daar wil de Israëlische start-up Electriq Global verandering in brengen. Zij maken waterstofpoeder. Dat moet het gebruik van groene waterstof "net zo makkelijk maken als koffie zetten met een Nespresso-apparaat."

Alles wat je nodig hebt is een Electriq Global-generator, waterstofpoederpellets (een soort 'vaatwastabletten') en water. Geen externe energie, warmte of druk meer nodig. Het poeder kan jarenlang bewaard blijven bij normale temperaturen, zonder speciale veiligheidseisen. Het is bovendien 8 keer zo energiedicht als gecomprimeerde waterstof.

Heeft waterstofpoeder dan helemaal geen nadeel? Toch wel. De waterstofpoedergeneratoren zijn twee keer zo duur als gewone. En het proces om van waterstof poeder te maken is ook stukken duurder dan het vloeibaar maken van waterstof. Dat komt omdat het heel veel energie kost. Er moet dus eerst gerekend worden of de productie niet zoveel energie kost, dat het netto resultaat verwaarloosbaar is.

RTLnieuws - Waterstofpoeder voor duurzame stroom: 'Alsof je een Nespresso zet', 19 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 20 sep '22
  • 10:19

Waterstofpoeder is geen waterstof in poedervorm, maar waterstof geadsorbeerd aan boornitridepoeder of silicium. Zie hier en hier. Ik dacht eerst even dat waterstofgas gecomprimeerd kan worden tot een vaste stof, maar dat is dus niet zo.

En dan nog iets: waterstof is een energieDRAGER, geen energieBRON.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.