2
Fotocredits: 'Waterstofpoederpellet', Electriq Global

FlashWaterstofpoeder uit een Nespressocupje

Waterstof is dé schone brandstof van de toekomst. Wel jammer dat het hartstikke duur is om te maken, en dat opslag en vervoer van waterstof vooralsnog om veiligheidsredenen onder hoge druk plaats moeten vinden. Daar wil de Israëlische start-up Electriq Global verandering in brengen. Zij maken waterstofpoeder. Dat moet het gebruik van groene waterstof "net zo makkelijk maken als koffie zetten met een Nespresso-apparaat."

Alles wat je nodig hebt is een Electriq Global-generator, waterstofpoederpellets (een soort 'vaatwastabletten') en water. Geen externe energie, warmte of druk meer nodig. Het poeder kan jarenlang bewaard blijven bij normale temperaturen, zonder speciale veiligheidseisen. Het is bovendien 8 keer zo energiedicht als gecomprimeerde waterstof.

Heeft waterstofpoeder dan helemaal geen nadeel? Toch wel. De waterstofpoedergeneratoren zijn twee keer zo duur als gewone. En het proces om van waterstof poeder te maken is ook stukken duurder dan het vloeibaar maken van waterstof. Dat komt omdat het heel veel energie kost. Er moet dus eerst gerekend worden of de productie niet zoveel energie kost, dat het netto resultaat verwaarloosbaar is.

RTLnieuws - Waterstofpoeder voor duurzame stroom: 'Alsof je een Nespresso zet', 19 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #2
  • 1 aug '23
  • 11:49

"Onze inschatting dat de fabriek in 2025 werkend zou zijn, bleek iets te ambitieus," zegt Baruch Halpert, CEO van Electriq Global, in Change.inc. "Het is een proces dat veel tijd in beslag neemt. We verwachten dat de fabriek vanaf 2026 waterstofpoeder zal produceren."

De fabriek waar Halpert het over heeft, is de productiefaciliteit in de haven van Amsterdam, waar het waterstofpoeder "zo van de band moet gaan rollen".

De ontwikkeling van die fabriek verloopt gestaag. "We hebben onlangs de vergunningen afgerond en zullen binnenkort beginnen met het bouwen." Tegelijkertijd kijkt Halpert al naar een tweede locatie: "Daarvoor zijn we in contact met gebieden met veel hernieuwbare energiebronnen, zowel in Europa als in het Midden-Oosten. Daarnaast bespreken we met enkele partners de mogelijkheden om onze technologie uit te rollen buiten de Nederlandse markt.”

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 20 sep '22
  • 10:19

Waterstofpoeder is geen waterstof in poedervorm, maar waterstof geadsorbeerd aan boornitridepoeder of silicium. Zie hier en hier. Ik dacht eerst even dat waterstofgas gecomprimeerd kan worden tot een vaste stof, maar dat is dus niet zo.

En dan nog iets: waterstof is een energieDRAGER, geen energieBRON.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.