Flash Dagelijkse KostWateroplosbaar ‘etiket’ tegen plasticvervuiling en vervalsing
Een wateroplosbaar 'etiket' voor voedingsproducten moet verpakkingsafval en vervalsing tegengaan. Koreaanse onderzoekers ontwikkelden een voedseletiket op basis van een wateroplosbare inkt. Het etiket kan direct op het oppervlak van groente en fruit en andere daarvoor geschikt verse producten worden geprint, in de vorm van een QR-code.
De inkt reflecteert licht zodanig dat er voor de kleuren geen traditionele, vaak vervuilende, kleurstoffen of pigmenten nodig zijn. Bovendien is de inkt veilig en niet-toxisch. De wateroplosbaarheid draagt bij aan de vermindering van plastic afval, aangezien traditionele labels vaak moeilijk te verwijderen en niet biologisch afbreekbaar zijn.
De QR-code bevat niet alleen uitgebreide productinformatie, maar bemoeilijkt ook vervalsing. De QR-code valt immers niet fysiek los te peuteren en er zijn microteksten in verwerkt. Deze microteksten maken het bijna onmogelijk om het etiket te repliceren.
Het etiket helpt bovendien bij het waarborgen van de voedselveiligheid doordat het als een vochtigheidsindicator fungeert. Wanneer de inkt aan een hoge vochtigheid wordt blootgesteld, tast dat de structuur van de QR-code aan. Die wordt dan onleesbaar en dat is een duidelijk signaal voor consumenten dat het product mogelijk niet meer in optimale staat is. Het nadeel? Als de code beschadigd is, kan de consument ook niet meer checken wat hij precies in handen heeft.
Nature - A water-soluble label for food products prevents packaging waste and counterfeiting - Nature Food,
5 apr 2024