0
Fotocredits: 'Humpback whale', Maxpixel

Flash PerspectiefWalvissen scrubben ook

Om hun huid vrij te houden van ectoparasieten als zeepokken nemen bultruggen een zandbad. Dat ontdekten Australische onderzoekers, die 'zuignap-tags' plaatsten om bultruggen te volgen tijdens hun trek, van de subtropische wateren bij Australië naar Antarctica.

Bootbezitters zullen het herkennen: om de boot vrij te houden van aangroeisels, moet je deze regelmatig uit het water halen, schoonmaken en van een speciale 'anti-fouling'-coating voorzien. Doe je dat niet, dan wordt de boot steeds langzamer en kost het meer energie om nog vooruit te komen. Hetzelfde geldt ook voor walvissen. In tropische en subtropische wateren hechten zich ectoparasieten als zeepokken aan walvissen, net als allerlei huidbacteriën. Dat leidt tot weerstand, energieverlies en gezondheidsrisico's.

Bultruggen blijken een remedie gevonden te hebben. Ze gebruiken zandige, ondiepe baaien om te 'rollen' over de zanderige bodems, zoals ook bijvoorbeeld paarden of vogels een zandbad kunnen nemen. Volgens de onderzoekers van de Griffith University staken de walvissen bij alle 14 vastgelegde zandbadsessies eerst hun kop in het zand, gevolgd door een hele of gedeeltelijke rol om hun lengteas. De zandbaden trekken kleine visjes aan, die zich met graagte tegoed doen aan de bultrughuid.

ScienceDaily - Whales stop by Gold Coast bay for day spa fix with full body scrubs, 25 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.