0
Fotocredits: 'Afval container', Pixabay

FlashWaddeneilanden toppers in afvalinzameling

Vorig jaar haalden de Nederlandse gemeenten in totaal 8,8 miljoen kilo huishoudelijk afval op, gemiddeld 505 kilo per inwoner. Maar in niet stedelijke gebieden is dat 606 kilo per inwoner, tegen 428 kilo per inwoner in zeer stedelijke gebieden. De verklaring? In niet-stedelijke gebieden gaat het om meer groente-, fruit- en tuinafval en vooral om meer grof tuinafval. Dat tikt aan. In 19 gemeenten werd meer dan 200 kilo gft-afval opgehaald. In Amsterdam was dat 1 kilo, in Den Haag 13.

Kijk je naar het restafval, dan springen de Waddeneilanden Schiermonnikoog, Vlieland en Texel er met kop en schouders bovenuit. Op Schiermonnikoog werd maar liefst 785 kilo huishoudelijk restafval per inwoner ingezameld, op Vlieland 679 kilo en op Texel 654 kilo. De inwoners van Den Haag (350 kilo) en Rotterdam (332 kilo) kunnen er ook wat van, zeker als je dat vergelijkt met de gemeenten met de minste kilo's restafval: Reusel-De Mierden (20 kilo), Horst aan de Maas (36 kilo) en Olst-Wijhe (45 kilo).

Op de Waddeneilanden werd ook opvallend veel papier en glas ingezameld. Lag het landelijk gemiddelde papierinzameling in 2021 op 48 kilo per inwoner, op Schiermonnikoog en Vlieland was dat respectievelijk 184 en 162 kilo. Aan glas zamelde Nederland gemiddeld 22 kilo per inwoner in, daar ging Schiermonnikoog ruim overheen met 158 kilo per inwoner, net als Vlieland met 149 kilo. Het minste glas werd ingezameld in Meerssen (9 kilo), Rotterdam (11 kilo) en Vlaardingen (12 kilo).

CBS - Meer afval per inwoner in minst verstedelijkte gebieden, 29 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.