0
Fotocredits: 'Proost', pxhere

Flash Dagelijkse KostBubbels in champagne bewegen anders dan die in bier

Iedereen heeft weleens gebiologeerd gekeken naar de opstijgende bubbels in een glas champagne (toch?). Maar is het je wel eens opgevallen dat die bubbels in een bijna rechte lijn omhoog gaan. Bubbels in bijvoorbeeld cola of bier doen dat niet.

Een team internationale onderzoekers ontdekte waarom.

De onderzoekers gebruikten computermodellen en ‘echte’ experimenten waarbij ze de nodige glaasjes champagne, bier, bruiswater en bruisende wijn inschonken.

Bij champagne en andere bruisende wijn is een ‘stable bubble chain’ te zien: de bubbels gaan één voor één achter elkaar omhoog in een rechte lijn. Bij bijvoorbeeld bier is de bubble chain niet stable waardoor het lijkt alsof meerdere bubbels tegelijk omhoog komen.

De onderzoekers kwamen erachter dat speciale moleculen genaamd surfactanten in champagne en andere bruisende wijn de spanningen verminderen tussen de vloeistof en de belletjes. Daarom gaan Champagne-belletjes linea recta omhoog.

Volgens één van de onderzoekers is het ‘master plan’ achter het toch wel ludieke onderzoek om mensen de belangrijke rol van vloeistofmechanica in het dagelijks leven te laten begrijpen. Samen met het onderzoek naar de perfecte bierschuimkraag moet de interesse nu wel gewekt zijn.

Phys.org - Why do champagne bubbles rise in a straight trajectory?, 5 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.