1
Fotocredits: 'Vervoersverbod', FL Media

FlashVogelgriep strijkt neer op pluimveebedrijf

Nog geen week is het Nederlandse pluimvee opgehokt. Het mocht niet baten. In Altforst (gemeente West Maas en Waal) is bij een pluimveebedrijf hoogpathogene vogelgriep (H5) vastgesteld. De bijna 36.000 vleeskuikenouderdieren worden geruimd. In een straal van 3 kilometer liggen 9 andere pluimveebedrijven die nu onderzocht worden. In een straal van 10 kilometer geldt een vervoersverbod. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en hobbyvogelhouders moeten vanaf nu hun pluimvee en watervogels afschermen van wilde watervogels en hun uitwerpselen. Bovendien geldt er vanaf nu een verbod op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Rijksoverheid - Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Altforst, 29 okt 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Mandy Braat
Mandy Braat Voeding en gezondheid
  • #1
  • 3 nov '20
  • 16:27

Volgens Wageningen Bioveterinary Research is het hoogpathogene H5N8-virus inmiddels aangetoond bij verschillende dode wilde vogels (knobbelzwaan, grauwe gans, brandgans, smient) in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Noord-Brabant en Friesland, schrijft Boerderij. Na negatief testen van de 9 pluimveebedrijven in het 3-kilometergebied rondom het besmette bedrijf, zijn er verschillende corridors ingesteld om het transport van consumptie-eieren (en eendagskuikens) in het gebied rondom het Gelderse Altforst weer mogelijk te maken. Zoals verwacht hebben verschillende landen hun grenzen gesloten voor pluimveeproducten uit Nederland, waarbij opvalt dat Japan het verbod beperkt tot producten uit de provincie Gelderland en Singapore tot producten uit het 10-kilometergebied. Dat heet regionalisatie.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.