2
Fotocredits: 'Food at Tent City jails', uusc4all, via Flickr

Flash Dagelijkse KostVoedselverspilling tegengaan in de cel

Stel je voor, je zit een hele dag in je cel en je krijgt ‘s avonds een vies bord andijvie of griesmeelpudding voor je neus. Logisch dat je dan liever je eigen eten koopt - of kookt - en het vieze bord laat staan. Gevangenissen werken hard om voedselverspilling te verminderen, aldus de NRC.

Sinds 2020 pakt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de catering in de Nederlandse gevangenissen anders aan. Vroeger werd de cateraar met de laagste prijs gekozen. Een lage prijs betekende ook een lagere kwaliteit. De gevangenen aten hun bord vaak niet leeg of lieten het staan, met een flinke voedselverspilling als gevolg. Nu bepaalt de DJI een dagprijs voor de maaltijd en kijkt wat cateraars kunnen bieden binnen die prijs. Zo laat de Dienst cateraars concurreren op kwaliteit in plaats van prijs. Daar sprong bijvoorbeeld maaltijdboxenleverancier Boerschappen in Zuid-Nederland al gretig op in.

Gevangenen kunnen inmiddels een weekmenu kiezen. Want: keuze is belangrijk. Als je een gevangene ineens oplegt een plantaardige maaltijd te eten terwijl hij dat niet wil, gooit hij de maaltijd sneller weg.

Wat leveren deze - en nog andere - maatregelen nou op? Dat is moeilijk precies te zeggen, volgens cateraar Sodexo die niettemin durft te schatten dat de verspilling halveert.

NRC - In de cel gooien ze liever geen eten weg, 7 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #2
  • 8 feb '24
  • 18:54

Eten wat de pot schaft was het bij ons thuis.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 8 feb '24
  • 12:38

Dan laten ze het toch staan? ze krijgen vanzelf honger, dan eten ze wel. Het zijn gevangenen, misdadigers, ze zitten daar voor straf, dan is het geen 5 sterren restaurant ofzo..........

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.