0
Fotocredits: Dood kalf in Cherbourg, Eyes on Animals

Flash VoedselketenVleesprofessionals verontwaardigd over kalvermishandeling

Afgelopen week kwamen de zoveelste beelden binnen van kalveren die uit Ierland worden geïmporteerd om in Frankrijk en Nederland te worden afgemest. De jonge dieren komen hongerig en dorstig aan in Frankrijk en willen graag drinken. Daar worden ze nodeloos geslagen en wordt ermee gegooid. Kennelijk moeten deze beelden keer op keer naar buiten komen eer het afgelopen is. Een dikke week geleden kwam Zembla ermee. Reeds in 2020 vroeg Eyes on Animals aandacht voor de handhavingsloze situatie die de kern van het probleem is. De dieren vallen onder de verantwoordelijkheid van de autoriteiten van het land waaruit ze vertrekken. Die kijken weg van wat er in Frankrijk gebeurt. Onze autoriteit, de NVWA, doet hetzelfde. Dat doen ook de ontvangende kalverhouderij-integraties in Nederland (met als grootste de Van Drie Groep). Wel veroordelen ze de omgang met de dieren.

Opvallend zijn reacties op LinkedIn van professionals uit het vleesvak. John Valster - de man van de uit het Hollandse straatbeeld verdwenen kiloknallersuper C1000 die hij aan Jumbo verkocht - is een vleesprofessional; hij startte een item met duidelijke taal. Hij vertelt dat hij slagerszoon is en afgestudeerd slager met gildepenning. Hij heeft zelf als slager gewerkt. Hij eet nu nog nauwelijks vlees 'om diverse uiteenlopende redenen'. Eén reden wil hij noemen. De vleesindustrie pakt "een van de meest cruciale fasen in hun proces" maar niet aan: het traject van boerderij naar slachthuis. Ik walg ervan hoe mensen omgaan met het welzijn van dieren. [...] Al de liefde die de boer in zijn of haar product stopt wordt grotendeels teniet gedaan door een bijzonder stressvolle en soms ook fysieke kwetsuren latere fase; namelijk het vervoer van de dieren. Of het nu pluimvee, varkens of runderen betreft, het is overal sterk voor verbetering vatbaar. De decision makers in de industrie begrijpen niet, of willen niet begrijpen hoe belangrijk deze fase is voor de kwaliteit van het eindproduct, maar zouden toch moeten inzien dat deze misstanden echt niet langer kunnen. De oplossing? Leiderschap. Ook bij het afdwingen van een meerprijs naar de eindverbruiker indien nodig. No excuses anymore.

Verschillende mensen die het vleesvak van binnenuit kennen vallen Valster bij.

Linkedin , 16 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.