1
Fotocredits: 'Orka', Andre Estevez, via Pexels

Flash VoedselketenVlamvertragers kunnen populatie orka’s halveren

Chemicaliën die materialen vuurbestendiger maken, lijken nuttig maar doen ook veel kwaad. Een meta analyse van een reeks feitelijke onderzoeken laat zien dat meer dan honderd diersoorten verspreid over alle continenten de giftige stoffen van vlamvertragers in hun lichaam hebben. Voor sommige diersoorten leidt dit waarschijnlijk tot afname van de populatie.

Met behulp van 20 jaar aan data hebben de onderzoekers een overzichtelijke interactieve kaart gemaakt waarop je eenvoudig kunt zien waar welk dier welke vlamvertragende stoffen in zich had.

Duizenden consumentenproducten bevatten vlamvertragers. De onderzoekers vonden zowel inmiddels verboden stoffen als stoffen die die gevaarlijke stoffen moesten vervangen. Van veel vlamvertragers wordt gedacht dat ze kanker veroorzaken.

Veel vlamvertragers breken maar langzaam af als ze in het milieu terecht komen. Daardoor kunnen ze zich opstapelen in de voedselketen. Hoge niveau’s worden dan ook gevonden bij grote zeezoogdieren en roofvogels. Het vermoeden is dat vlamvertragers tot teruglopende populaties van orka’s leiden. Er is onderzoek dat voorspelt dat de helft van de orka’s zou kunnen verdwijnen.

The Guardian - Flame retardant pollution threatens wildlife on all continents, research finds, 25 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 25 okt '23
  • 22:39

“It’s heartbreaking that human advancement doesn’t take health impacts into account for ourselves and for wildlife,” she said. “The people who pollute are not the most impacted – it’s fenceline communities, turtles, dolphins, foxes and butterflies.” Lydia Jahl.
'Novel entities', één van de planetaire grenzen (waaronder chemische vervuilig, plastics, pesticiden, en 300.000 niet gecontroleerde stoffen), flink overschreden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.