1
Fotocredits: 'Hover fly', Alice Rosen

Flash VoedselketenVlaanderen schrikt van insectentelling 2023

In Vlaanderen tellen amateurs insecten als onderdeel van de inmiddels gebruikelijk campagne Insectenzomer. Het publiek moet de hele zomer zo veel mogelijk insecten in kaart brengen met de soortenherkenningsapp ObsIdentify.

De voorlopige resultaten zijn niet hoopgevend. Er zijn weinig bijen, hommels en vlinders deze zomer. Dat is een gevolg van de droogte in mei en juni en het naijl-effect van vorige hete en droge zomer.

Inmiddels is een half miljoen insecten met de app geteld. Dat leverde 4.700 verschillende soorten op. België kent normaal gesproken echter zo’n 20.000 insectensoorten. Het bruin zandoogje, een vaak voorkomende vlinder in Vlaanderen, komt de helft minder vaak voor in vergelijking met het gemiddelde van de waarnemingen sinds die van start gingen in 2009. Het klein koolwitje, de meest algemene dagvlinder in Vlaanderen, staat dit jaar zelfs niet meer in de top 10.

Uitgezette soorten als de honingbij komen het vaakst voor. Of de tellingen helemaal betrouwbaar zijn, valt moeilijk te zeggen omdat ze door amateurs worden uitgevoerd.

Minder insecten betekent ook minder vogels. Als de stand daalt, zal die later ook zichtbaar worden in vogeltellingen.

Knack - Steeds meer insecten verdwijnen: ?Frappant dat gedomesticeerd insect meest gespot wordt? Steeds meer insecten verdwijnen, 3 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 3 jul '23
  • 17:32

Het komt door de droogte en naijl-effect bla bla bla. Wat een bij elkaar geraapte onzin. Vroeger met droogtes speelde zoiets nimmer.

Het komt zuiver en alleen omdat 6 decennia lang intensief pesticiden/insecticiden-gebruik uiteindelijk zijn vruchten afwerpt. Dat was en is toch het doel van bestrijden? Dat we geen last meer hebben van ongedierte? Nou dan, dus niet achteraf klagen.

Hulde aan alle gifmengers en de -gebruikers van een product dat 100% doet wat het belooft.
Waar vind je dat nog?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.