1
Fotocredits: Spray, Felipe Ernesto

FlashVezelspray voorkomt voedselbederf en plasticafval

Als je vezels kunt verwerken in een spray om een jurk op een model te spuiten, dan kun je vast ook een spray maken om groente en fruit voor bederf te behoeden.

Dat is precies wat Amerikaanse onderzoekers deden. Ze maakten een spray op basis van biopolymeren en een polysaccharide (het meest voorkomende koolhydraat in voeding) met de eetbare vezel pullulan, die door het Amerikaanse ministerie van landbouw als 'veilig' bestempeld is (volgens het 'GRAS'-principe, generally recognized as safe). Ze voegden er ook nog wat citroenzuur, nisine en tijmolie aan toe die schadelijke bacteriƫn en virussen kunnen bestrijden. Geen plastic meer nodig en bovendien is de nieuwe spray gewoon afwasbaar.

Maar misschien is dat nou juist niet zo handig. De niet bij het onderzoek betrokken milieutoxicoloog Nishad Jayasundara zet vraagtekens bij die afwasbaarheid. Volgens Jayasundra is aanvullend onderzoek nodig om na te gaan of de 'afspoelmethode' voor het verwijderen van de spray-on verpakking er niet toe leidt dat de aanvankelijk niet-giftige materialen afbreken tot mogelijk schadelijke stoffen. Verminderen van de plastic afvalberg door de nieuwe verpakkingsspray zal dus nog wel even op zich laten wachten.

Food Tank - New ?Spray-On Wrapper? Offers Plastic-Free Food Packaging Alternative ? Food Tank, 3 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #1
  • 4 jan '23
  • 12:05

Groente en fruit hebben al(de meeste althans) een mooi jasje om bederf tegen te gaan, dat heet een schil, mooi he? Tja, dat je dan bijv een appel niet weeeeeeeeeeken lang op de schaal kan laten liggen, ja, dan moet je het of op tijd opeten of gewoon niet kopen als je het niet wil.
Wat ik mooier zou vinden is dat er in de winkels door zowel de klant(vooral de klant) als de vakkenvullers wat zorgvuldiger ermee omgegaan wordt, niet ermee gooien enz. Nog mooier zou zijn als de AGF afdeling in de supermarkt weer door een medewerker beheert wordt, zodat alleen die alles aanraakt en verpakt, scheelt een hoop gegooi ermee door de klanten en dus minder beschadigingen aan schillen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.