0
Fotocredits: 'achtergrond drank', rawpixel

Flash Dagelijkse KostVezels maken frisdrank ‘gezond’

Frisdrankmerken in de Verenigde Staten presenteren hun frisdranken met toegevoegde vezels als een gezonde keuze. Aangezien de in Nederland nu officieel ingevoerde Nutri-Score extra vezels beloont met een gezondere score, zal het vast niet lang meer duren voordat ook in Nederland vezelverrijkte frisdrank in de schappen komt.

Of die toegevoegde vezels nou wel echt zo gezond zijn, is de vraag.

Vezels zijn onverteerbare koolhydraten die belangrijk zijn voor onze spijsvertering, darmgezondheid en een regelmatige stoelgang. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels ligt tussen de 30 en 40 gram. De meeste mensen halen dat niet. De nieuwe frisdranken bevatten inuline, een voedingsvezel die door de dunne darm reist zonder verteerd te worden. In de dikke darm fermenteren bacteriën deze vezel, wat leidt tot de productie van korte ketenvetzuren. Die brengen op hun beurt weer gezondheidsvoordelen.

Voedingsexperts benadrukken dat het veel beter is om vezels uit ongeraffineerde voedingsmiddelen te halen dan uit supplementen. Weinig bewerkte voedingsmiddelen bieden een mix van verteerbare en onverteerbare koolhydraten, vitamines, mineralen en polyfenolen die samenwerken om de darmgezondheid te ondersteunen op manieren die geïsoleerde vezels niet kunnen.

Deze frisdranken zijn misschien 'gezonder' dan hun suikerrijke tegenhangers, maar ze kunnen niet tippen aan de voedingswaarde van onbewerkte voedingsmiddelen. Het verwerkingsproces kraakt de natuurlijke structuur van de vezels, waardoor de darmmicroben niet de 'oefening' krijgen die ze nodig hebben. Bovendien kan het consumeren van vezelrijke frisdrank bij mensen met gevoelige magen leiden tot ongemakken zoals een opgeblazen gevoel, kramp en diarree.

Soda Brands Are Adding Fiber to Their Beverages ? Here?s What Could Go Wrong, 22 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.