4
Fotocredits: 'Albert Heijn introduceert verpakkingsvrij boodschappen doen', Albert Heijn

FlashVerpakkingsvrij slaat nog steeds niet aan

Na een aantal mislukte verpakkingsvrije winkels, leek een deel van de maatschappij nu wel klaar voor plasticvrij winkelen. Maar zelfs als de grootste supermarktketen van het land het introduceert, is het niet meteen een succes.

Bij 3 Albert Heijn XL's kun je zo'n 70 producten afwegen en meenemen in glazen verpakkingen. Klanten vinden het een 'goede ontwikkeling' en zijn nieuwsgierig. Daadwerkelijk hun eigen bakjes en potten meenemen blijkt nog geen gewoonte. Eens te meer blijkt verschil tussen wat consumenten zeggen te willen en wat ze doen.

Wat wel goed aan lijkt te slaan is de supermarkt die jouw losse bonen, rijst en pasta uit bulkverpakkingen haalt, in herbruikbare potten stopt, thuisbezorgt en de lege verpakkingen weer bij je ophaalt. De glazen potten van online verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot veroverden woensdag de 3e plek in de KVK Innovatie top 100.

RTLnieuws - AH Verpakkingsvrij nog geen succes: 'Bal ligt bij de consument', 1 dec 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
 • #4
 • 6 dec '22
 • 8:44

In een opiniestuk legt Ron Jansen, redacteur van Distrifood, nog eens fijntjes uit wat de redenen zijn voor het falen van AH Verpakkingsvrij. “Het is een misrekening te denken dat je als reguliere supermarkt de hardcore milieubewuste consument raakt die wél voor verpakkingsvrij kiest”, schrijft hij. De klant die voor verpakkingsvrij kiest, vind je bij Ekoplaza of Odin, niet bij de AH. Volgens Jansen had AH in zee moeten gaan met Pieter Pot. “Een voorzet om zo binnen te koppen: zet Pieter Pot afhaalpunten op in de winkels. Dat is ook nog eens (in ieder geval gevoelsmatiger) milieuvriendelijker dan onverpakte boodschappen thuis te bezorgen.”

Sytske Barkhuis
 • #3
 • 3 dec '22
 • 13:19

Dat consumenten niet doen wat ze zeggen heeft mijns inziens vooral te maken met het feit dat dit maar in 3 Albert Heijn XL vestigingen mogelijk is.

Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
 • #2
 • 2 dec '22
 • 12:47

U bedoelt het vroegere ALDI-systeem met 550 artikelen ?
Het probleem is, dat menigeen wenst te kunnen kiezen uit 10 verschillende merken halvarine e.d. ( niet verbaasd staan als diverse merken en verpakkingen uit dezelfde fabriek komen en daar ook nog eens dezelfde receptuur kennen. Ik vergeet nooit meer mijn bezoek aan Vandemoortele-Roeselare ergens eind 70-er jaren, toen men daar 357 verschillende merken en verpakkingen hadden. Alleen de consumentenorganisaties weten er nog een verschil in te proeven.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #1
 • 1 dec '22
 • 20:05

Slechts 70 van de 30.000 producen verpakkingsvrij, waar praten we over.
De ecologische foot-print van die andere 29.930 producten verlagen levert veel meer milieuwinst op. En nog sneller gaat het als het assortiment van 30.000 producten wordt gedecimeerd tot 3.000 waarbij de minst belastende voor het milieu overblijven.
Pak je favoriete kookboek en tel het aantal toegepaste ingrediënten, past op één A4-tje. En de overgebleven honderden verschillende koekjes, snoepjes en chips zullen je toch wel blijven verleiden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.