1
Fotocredits: 'Grocery store', Unknown, via Pxfuel

FlashFranse verpakkingsverbod groenten en fruit ‘onwettig’

Sinds januari van dit jaar is het in Frankrijk verboden zo'n 30 soorten fruit en groenten in plastic verpakt te verkopen. Het gaat om onder meer aardappelen, aubergines, bloemkool, courgettes, komkommers en wortels, en fruit als appels, peren en sinaasappels. Sommige soorten groente en fruit, zoals rijp fruit, gekiemde zaden en rood fruit kregen uitstel of overgangsperiodes. Pas per 2026 zouden groenten en fruit helemaal niet meer in plastic verkocht mogen worden.

Met die wet wilde de Franse regering de hoeveelheid plasticafval verminderen. Tot vorig jaar werd 37% van alle groente en fruit in plastic verpakkingen verkocht. Het verbod zou een miljard onnodige verpakkingen moeten schelen. Maar de Franse Raad van State heeft de wet afgekeurd. De regering gaat haar boekje te buiten door ook voor groente en fruit die "niet noodzakelijk een risico op bederf inhouden" een tijdspad te noemen. Het parlement vroeg de regering om uitsluitend uitzonderingen te formuleren voor groenten en fruit die een risico op bederf lopen bij verkoop zonder verpakking.

De regering moet de wet opnieuw formuleren. Milieuorganisaties zijn bezorgd. Zij vrezen dat de lijst van uitzonderingen zó lang zal zijn dat het verbod een lege huls wordt.

VILT - Raad van State fluit Frans verbod op plastic verpakking, 15 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #1
  • 15 dec '22
  • 12:46

Wat deed de groenteboer vroeger zo los in de boodschappentassen en wat deed hij in bruine pepieren zakken? Wat zo je tas in ging hoeft niet verpakt te worden, wat hij in een zak deed moet je in de winkels zelf in een zak kunnen doen, lijkt me simpel. Dingen als kiemgroente, gesneden groente enzo lijkt me niet hygiënisch om dat zo neer te leggen om te pakken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.