1
Fotocredits: 'Unless', dno1967b

Flash PerspectiefVerlies tropisch bos met 10% gestegen

Een boomareaal ter grootte van Nederland is vorig jaar vernietigd voor landbouw, veeteelt en mijnbouw. Ondanks de belofte van 145 landen tijdens COP26 om ontbossing te stoppen tegen 2030, versnelde de jaar-op-jaar achteruitgang van het regenwoud vorig jaar, schrijft de Financial Times. Brazilië staat bovenaan de lijst met de grootste achteruitgang, terwijl ook dat land de belofte in 2021 tekende.

Milieuactivisten hebben het over 'de perfecte storm' die Brazilië vorig jaar kende. Voormalig president Jair Bolsonaro werd er altijd al van beschuldigd een oogje dicht te knijpen voor ontbossing. In aanloop naar de verwachte verkiezingsnederlaag vorig jaar zouden illegale houthakkers, veeboeren en goudzoekers hun activiteiten nog eens hebben versneld. Niet-brandgerelateerde verliezen bereikten het hoogste niveau sinds 2005.

Met een toename van bijna 70% vergeleken met 2021, steeg in Ghana het ontbossingstempo het snelst. De meeste verliezen houden daar verband met de cacaoproductie, goudwinning en branden in beschermde bosgebieden.

In totaal verdween er 4,1 miljoen hectare primair bos, dat is elke minuut zo'n 11 voetbalvelden aan bos. Dat bosverlies veroorzaakte 2,7 gigaton aan kooldioxide-emissies (ruim anderhalf keer de jaarlijkse uitstoot van geheel Nederland), is te lezen in het rapport van de Universiteit van Maryland in samenwerking met Global Forest Watch van het World Resources Institute.

Het kan ook anders. Maleisië en Indonesië slaagden erin om het verlies van oudgroeiend bos rond record-lage niveaus te houden. Niet-brandgerelateerde Indonesische ontbossing daalde sinds 2016 met 75%. Omkeren van de trend lijkt dus haalbaar als er politieke wil en handhaving zijn.

FinTimes - Subscribe to read | Financial Times, 27 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
John van Kessel
John van Kessel Land- en tuinbouw
  • #1
  • 27 jun '23
  • 21:56

Een bos kap je voor hout. De vraag bouwmaterialen was gigantisch en dan staat dat er niet als rede bij??

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.