0
Fotocredits: Food Trash, Wikimedia

Flash VoedselketenVerbranden mag ook recyclen heten

Tot grote frustratie bij milieuactivisten heeft het Europees Parlement om herziening en uitstel gevraagd van de maatregelen tegen afval. Het gaat om herziening van de definitie van recycling en uitstel van doelstellingen gericht op voedselverspilling.

De dossierhouder in het Europees Parlement die de voorstellen voorbereidt, vindt namelijk dat afval dat verbrand wordt voor de productie van brandstof valt onder recycling. Zero Waste Europe denkt daar heel anders over. Afvalpreventie is een essentieel onderdeel op weg naar een circulaire economie. Volgens de actiegroep is verbranden bepaald geen recycling. Afval moet zodanig worden gesorteerd dat het zoveel mogelijk kan worden gebruikt om materiaal terug te winnen en biomassa opnieuw vast te leggen in de plantaardige en dierlijke keten.

Om de voedselindustrie en consumenten de tijd te geven om voedselafval terug te dringen, stelt de dossierhouder voor de doelstellingen niet alleen aan te passen, maar ook te rekken van 2030 naar 2035. Intussen moeten de lidstaten concrete doelen vaststellen. Dat is nodig om beloftes na te komen die voedselverspilling met 10% tegen moet gaan tijdens het productieproces en met 30% thuis en in winkels. Maar dat betekent onderwijl dat grote hoeveelheden voedsel en recyclebaar verpakkingsmateriaal verbrand mogen worden om er stroom van te maken.

Eind deze maand buigt het Europees Parlement zich over het rapport, waarna in 2024 het stemproces en een besluit moet volgen. Dat moet liefst eenduidig zijn en geen ruimte laten voor ontsnappen of verbranden.

European Parliament?s waste directive rapporteur seeks delays on binding food waste targets and redefines ?recycling?, 11 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.