Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

FlashVegetarisch opvoeden in Frankrijk

In Frankrijk lunchen kinderen op school. De staat in het van oudsher carnivore land, laat hen wennen aan het nieuwe leven. Rustig aan. Eén op vijf maaltijden vegetarisch. Moet kunnen.

Twitter , 2 nov 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 2 nov '19
  • 23:10

Uit: Midi-Libre.

Tip:
Heb je Mozilla Firefox op je PC, klik dan op Lezersweergave (F9), waarna je de inhoud voor abonnees ook kunt lezen :).
Voor vertaling kopieer je dan stukken tekst naar bijvoorbeeld Deepl translator, dan hoef ik het de volgende keer niet meer te doen.

Hieronder een samenvatting.

In de Hérault nemen de initiatieven voor gezonde en duurzame maaltijden op school toe.

In de kantinse wordt geen kip met frites meer geserveerd in wegwerpbakjes. Vanaf nu zijn de maaltijden die in de scholen worden samengesteld bedoeld om zoveel mogelijk biologisch, duurzaam, vegetarisch met zo min mogelijk plastic te zijn!

Hogescholen.
Het departement Hérault heeft hard gewerkt om de start van het schooljaar 2019 te verbeteren. "We hebben 35% van de lokale en duurzame producten op onze menu's gezet, waaronder 10% biologische producten. Met één doel voor ogen: bijdragen aan de kwaliteit van de aangeboden gerechten en aan de ontwikkeling van de activiteiten van de plaatselijke producenten", legt Renaud Calvat, vice-voorzitter van de departementale raad, uit.

Middelbare scholen.
Voor wat de middelbare scholen betreft, heeft de regio Occitanië zich tot 2021 tot doel gesteld om in de door haar beheerde kantines 40% kwaliteitsvolle lokale producten, waarvan de helft biologisch, te leveren. "Deze initiatieven zijn een stap in de goede richting, zegt Valérie Barylo van de FCPE 34 vereniging van ouders van studenten. We moeten jongeren nog steeds overhalen deze veranderingen te accepteren, maar we zien dat hun geweten op deze belangrijke punten aan het veranderen is.

Op het Marie Curie College in Pignan, bijvoorbeeld, zijn nu kleine porties kazen uit de regio beschikbaar om te proeven, zodat de leerlingen kunnen leren om ze te verkiezen boven industriële kazen. Door de invoering van het Agrilocal-systeem34 kunnen nu ook schoolkantines die geen deel uitmaken van de culinaire eenheden, rechtstreeks bij lokale producenten kwaliteitsproducten (brood, groente & fruit, vlees) betrekken.

In Saint-Mathieu-de-Tréviers heeft de burgemeester er zelfs voor gekozen om voorrang te geven aan duurzame landbouw, met respect voor het seizoensgebonden karakter van de producten. Deze emulatie is geen toeval. De EGalim-wet schrijft voor dat tegen 2022 de maaltijden die in openbare kantines worden geserveerd, voor ten minste 50% uit producten uit de biologische landbouw of uit producten die rekening houden met het behoud van het milieu, moeten bestaan.

Deze doelstelling is reeds bereikt in Murviel-lès-Montpellier en zelfs ruimschoots overtroffen in Saint-Gély-du-Fesc, zonder dat de lichte stijging van de tarieven werd doorberekend aan de gezinnen met de laagste inkomens.

Menu's zonder dierlijke eiwitten.
Een andere uitdaging is die van de vegetarische maaltijden. De leden van het Europees Parlement hebben besloten dat vanaf 1 november 2019, ten minste eenmaal per week een vleesvrije maaltijd aan studenten moet worden aangeboden.

Er zijn maar weinig scholen klaar, maar de initiatieven bloeien. Sinds september worden er regelmatig zogenaamde "alternatieve" menu's aangeboden door de vijf culinaire productie-eenheden van het departement, gevestigd in Agde, Fabrègues, Lansargues, Puisserguier en Saint-Clément-de-Rivière, die tweederde van de scholen bevoorraden, en dus zonder dierlijke eiwitten.
In het Collège Louis Germain in Saint-Jean-de-Védas kunnen kookworkshops worden georganiseerd waar leerlingen van de middelbare school vegetarische menu's kunnen bereiden met een kok.

En in zestien gemeenten in de Hérault (Baillargues, Beaulieu, Castries, Clapiers, Jacou, Le Crès, Montaud, Prades-le-Lez, Restinclières, Saint-Brès, Saint-Drézéry, Saint-Géniès-des-Mourgues, Saint-Jean-de-Cornies, Sussargues, Teyran, Vendargues, Saint-Géniès) hebben de leerlingen medio september 2019 een ongekende "alternatieve "alternatieve, volledig plantaardige maaltijd" op basis van peulvruchten en granen genuttigd. Iets om de smaakpapillen van onze tieners te verwennen...?

Verspilling verminderen.
Vorig jaar ontwikkelde de regio een plan tegen verspilling in haar 192 middelbare scholen, waar jaarlijks 20 miljoen maaltijden worden geserveerd. 84 middelbare scholen zullen dit jaar worden ondersteund bij de implementatie van oplossingen voor het sorteren en recyclen van bioafval. De andere middelbare scholen zullen in 2020, 2021 en 2022 worden begeleid.

In hogescholen.
Sinds 2017 hebben 16 hogescholen van de zich tot doel gesteld om het afval met een derde te verminderen. Koks, diëtisten, directeuren, leraren, managers, ouders en studenten verzamelden zich om diep na te denken over de voedingsservice. Kantines kunnen nu zelfs voedsel doneren aan verenigingen.

In scholen.
In de Pays de l'Or ruimen de kinderen hun eigen borden op en wegen ze de hoeveelheid die ze dagelijks weggooien. In twee jaar tijd zijn de resten met bijna 20% afgenomen en in 19 kantines is 15 ton jaarlijks voedselafval vermeden.

Opm.
De lunch is daar de warme hoofdmaaltijd en wordt bijna overal gesubsidieerd aangeboden.

(Sorry, lang maar moeilijk in te korten)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.