0
Fotocredits: Reactorvat voor de productie van eiwitten (al in 2014), Peter Grotzinger, JNI Corporation

FlashVegan eiwit: van bier naar biotech

Heel moeilijk is het niet, van gisten eiwitten maken. Tijdens het brouwen van bier is gist geprogrammeerd om suiker om te zetten in alcohol. Gist kun je ook zo programmeren dat er door gisting eiwitten in plaats van alcohol ontstaan. Na zuiveren blijft er vegan eiwitpoeder over. Dat is waar 's werelds grootste bierbrouwer Ab InBev zich sinds 2019 ook mee bezig houdt in hun Leuvense inovatiehub.

De productie van niet-dierlijke eiwitten is 'hip'. Tal van bedrijven zien er brood in. Van start-up fase doorgroeien naar een betaalbare productie op grote schaal is vaak een struikelblok. Jaren van bierbrouwen maakt dat Ab InBev alle kennis in huis heeft om hun precisiefermentatie-technologie BioBrew op te schalen. Met zijn expertise over gisten en fermentatie heeft de bierbrouwer zelfs de ambitie om van België naast bierland ook een biotechland te maken.

HLN - Er ging iets fout, 30 nov 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.