0
Fotocredits: 'Kraanwater', pxhere

Flash GezondheidVeel Amerikanen weten niet wat PFAS zijn

De meeste Amerikanen weten niet wat PFAS zijn of wat de risico’s zijn die met de zogenaamde 'forever chemicals' samenhangen.

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek naar de bekendheid van per- en polyfluoralkylstoffen, de volledige naam van de stoffen.

Dat is opmerkelijk, omdat Amerika vanwege het grote aantal chemische fabrieken met een flinke PFAS-problematiek te kampen heeft. De zorgen over blootstelling aan PFAS in de VS onder gezondheidsdeskundige nemen toe, maar het grote publiek weet van niets. Ondanks het feit dat inmiddels de eerste miljardenschikking is getroffen door onder meer chemieconcern 3M met waterleidingbedrijven over PFAS. En ook ondanks de oproep die institutionele beleggers recent nog deden aan de chemische industrie om PFAS uit te faseren.

Er gebeurt dus wel van alles in de VS op het gebied van claims, maar met de naamsbekendheid van PFAS en van de stof als probleem is te laag, blijkt uit het onderzoek.

Van de respondenten had 45,1% nog nooit van PFAS gehoord en geen idee wat het zijn. Nog eens 31,6% had wel gehoord van PFAS maar wist niet wat ze zijn. Volgens 97,4% was hun drinkwater niet verontreinigd met PFAS. Dat hebben ze flink mis. Uit onderzoek blijkt dat minstens 45% van het Amerikaanse kraanwater 1 of meer typen PFAS bevat.

Phys.org - Most Americans are oblivious to 'forever chemicals' and risks, research finds, 24 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.