0
Fotocredits: 'Pancakes', RitaE, via Pixabay

FlashVandaag worden 25 miljoen pannenkoeken verknoeid

In Engelstalige landen is het vandaag Shrove Tuesday, de dinsdag voor Aswoensdag. In het Frans heet is het vandaag vette dinsdag, mardi gras. Dat is het moment om de voorraadkast leeg te maken voor je aan de vastenperiode begint. Voor Britten betekent dat al vanaf de 16e eeuw: Pancake Day.

Ironisch genoeg blijkt een dag die bedoeld is om de boter, eieren en vetten op te maken die tijdens de vasten verboden zijn, ook tot veel verspilling te leiden.

Gemiddeld zullen de Britten vandaag 5 pannenkoeken per huishouden bakken. Maar, blijkt uit een onderzoek onder 2.000 volwassen Britten, 19% van die pannenkoeken mislukt. Dat betekent 25.133.195 'oneetbare' pannenkoeken, rekende The Independent uit.

Zonde! Hoewel, dat valt nog wel mee. Van de ondervraagden vindt 46% dat misbaksels (verbrande, aan de pan plakkende of bij het omgooien naast de pan gelande pannenkoeken) bij Pancake Day horen, eet 29% de misbaksels net zo goed op en geeft 11% ze aan hun huisdieren. Uiteindelijk belandt maar 38% daadwerkelijk in de vuilnisbak. En duur? De ondervraagden schatten dat een pannenkoek 30 pence (€0,34) aan ingrediënten kost, en 10 pence (€0,11) om 'm te bakken. Maar dat valt mee. In werkelijkheid kost het maken van één pannenkoek 18 pence (€0,20) aan ingrediënten en gemiddeld één penny om te bakken.

Nog minder? Bak je pancakes in de Airfryer, in een hele stapel tegelijk. Althans, dat is de nieuwste hack op TikTok. De moeite waard om te proberen, want zo gaat het omgooien gegarandeerd nooit mis.







Independent - The true waste of pancakes on Shrove Tuesday revealed , 21 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.