1
Fotocredits: 'Trappistes de Rochefort, 3 bouteilles', Ludovic Péron

FlashTrappistenbier Rochefort veiliggesteld

De monniken van Rochefort kunnen opgelucht ademhalen. Kalkproducent Lhoist ziet definitief af van het oppompen van water uit het waterbekken onder de kalkgroeve La Boverie in Rochefort. Dat waterbekken voedt ook de bron Tridaine, waar de monniken hun trappistenbier mee brouwen. Lhoist wilde de kalkgroeve uitdiepen om tot 2046 kalksteen te kunnen exploiteren. De monniken vreesden voor het opdrogen van de Tridaine, wat het einde zou betekenen voor hun trappistenbier. De monniken togen naar de rechter. Ze kregen gelijk. Lhoist ging in beroep, maar verloor. De kalkproducent vecht dit besluit niet aan, en gaat de kalkgroeve nu bovengronds uitbreiden.

De Tijd - Kalkreus laat waterbron van Rochefort-trappist ongemoeid, 8 nov 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Huib Stam
Huib Stam Schrijft alleen nog over mooie dingen
  • #1
  • 9 nov '21
  • 10:20

Dit is heel goed nieuws. Alle kleine bierbrouwerijen, vooral die van Trappisten en andere religieuze bierbrouwende gezelschappen, zouden Unesco bescherming moeten krijgen. Hoeveel van die oude (Belgische) merken zijn al niet ten prooi gevallen aan de bierindustrie? Die Westmalle die je nu overal ziet smaakt echt niet meer zoals de oorspronkelijke. Ik heb 45 jaar geleden als chauffeur bij een van de eerste importeurs van artisanale bieren gewerkt en rondgereden met loodzware kratten Zottegems ed. Jaarlijks gingen we per touringcar naar België, voor veldwerk. Nu kom ik graag, maar weinig, in biercafé Gollem, de hemel van dit soort echte bieren.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.