1
Fotocredits: 'Ongelijk verdeelde reep tussen bonen', Tony's Chocolonely

FlashTony’s Chocolate Circus blijft in de koelkast

Voor het eerst brak Tony's Chocolonely door de grens van €100 miljoen omzet. Die kwam zelfs uit op €109,6 miljoen, 24% meer dan in het vorige boekjaar. Toch maakte het chocoladeconcern €4,7 miljoen verlies, door een aantal 'uitzonderlijke kosten' én de coronacrisis. En dus zet Tony's de plannen voor de bouw van een eigen fabriek-cum-belevingscentrum in Zaandam, Tony's Chocolonely Chocolate Circus, stilletjes in de ijskast. Het is 'steeds moeilijker' geworden om de benodigde investeringen voor zo'n 'ambitieus en uniek project' los te krijgen. Maar waarschijnlijk speelt ook gewoon een rol dat Tony's eerder dit jaar de Belgische chocoladefabriek Althea-De Laet overnam. Bovendien is de buurt tegen.

Parool - ?Chocoladecircus? van de baan: Tony?s Chocolonely bouwt toch geen eigen fabriek, 5 dec 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 5 dec '21
  • 19:08

Het lag aan de boekhouder, schrijft het FD. "De accountant vindt dat de kosten voor het plan dit jaar moeten worden genomen, zegt topman Henk Jan Beltman. Zelf heeft hij de hoop nog niet laten varen dat zijn droom ergens anders wel uit zal komen."

In het jaarverslag wordt het staken van de €120 miljoen kostende verbouwplannen van stoommeelfabriek De Vrede in Zaanstad toegeschreven aan een strategiewijziging. Tony's gaat de internationale groei versnellen door teams in lokale markten uit te breiden, de merkbekendheid te vergroten en cacaoboeren in West-Afrika betere inkomens te bezorgen. Voor Beltman staat vast dat er toch nog een nieuwe fabriek-met-pretelelementen moet komen: "Maar of dat in Zaandam, in België of misschien wel in Amerika is, is onduidelijk."

De protesten van omwonenden, die bang waren voor overlast door de bezoekers van Tony's Chocolate Circus en 'luidruchtige achtbaankarretjes' zouden geen rol gespeeld hebben.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.