Heb je net zin in nachos met verse guacamoledip, zijn die groene jongens nog niet rijp. Of juist rot, omdat iedereen er in heeft geknepen om te voelen of ze wel zacht genoeg waren. Geen wonder dat de avocadoscanner van OneThird op de technologiebeurs CES viral ging.
De ‘röntgenfoto’ die de OneThird-scanner maakt van een avocado, laat precies zien hoe rijp die is.
De technologie (spectroscopie) komt uit de medische wereld, de database die aan het scan-algoritme ten grondslag ligt, is door OneThird zelf opgebouwd. Maandenlang kochten Marco Snikkers en zijn team dozen vol avocado’s, tomaten, bessen en aardbeien. Ze scanden ze stuk voor stuk om een algoritme te ontwikkelen dat precies weet wanneer zo'n vrucht rijp is. Het resultaat mag er zijn.
Voortaan belanden de aardbeien en avocado’s op basis van hun exact berekende houd- en eetbaarheid just in time bij winkelier, verwerker of consument. En dat scheelt tonnen voedselverspilling.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.