Het bijten in een sappige appel, het knappen van een chocoladereep en het smeren van boter op een stukje knapperige toast. Loopt het water je al in de mond?
Deze geluiden staan allemaal in de top 10 van beste voedselgeluiden volgens een vragenlijst onder 2000 Britten, aldus The Independent. Bijna twee derde (63%) van de respondenten denkt dat geluid het algehele genot van eten verhoogt.
Voedselgeluiden zijn namelijk onbewust gekoppeld aan een emotionele respons. Zo associeer je het knarsen van je tanden door het eten van zanderige spinazie als iets negatiefs, maar de eerste hap van die sappige appel als iets positiefs. Voedselgeluid vertelt je ook veel over de versheid van het product. Zo weet je dat een chipje niet meer goed is als het afbijten ervan zompig klinkt.
En welk voedselgeluid leidt dan tot die positieve respons? Sissen (50%) wordt genoemd als het meest favoriete geluidseffect. Dat werd gevolgd door knappen (31%), borrelen (20%) en bruisen (16%).
De populariteit van mukbangs, laat ook zien hoe belangrijk voedselgeluiden zijn. Dat zijn video’s waarbij mensen zichzelf filmen terwijl ze (grote hoeveelheden) voedsel eten en daar dan mee smakken, slurpen of slikken. Voor mensen met misofonie is dat juist ondragelijk.
De Britse top 10 van meest verleidende voedselgeluiden loopt van sissen tot ritselen en wokken:
Lees alles over reageren in de gespreksregels.