1
Fotocredits: 'Sprinkhaan', Boys in Bristol Photography, via Pexels

Flash VoedselketenThaise boer stapt van riet en rijst over op teelt sprinkhanen

Srisuphun Srikhot kweekt sprinkhanen in het oosten van Thailand. Srikhot, 59, boert al tientallen jaren op een stuk land omringd door donkergroene rijstvelden. Zij is heel blij met haar sprinkhanen: "ze zijn waardevoller dan kaviaar." Steeds meer boeren in Isaan, een regio in het noordoosten van Thailand, zien insecten als lucratieve bron van inkomsten. Voorheen verbouwden ze nog voornamelijk rijst en suikerriet.

Srikhot heeft een boerderij met 8 hectare land. Door klimaatverandering is de oogst van akkerbouw onvoorspelbaarder geworden. De rijstprijs is gedaald. Tegelijk zijn de kosten van het levensonderhoud van de akkerbouwer gestegen.

Met de komst van de sprinkhanen is het leven van Srikhot en haar man gemakkelijker geworden. Ze verdienen meer dan met de rijst. In Isaan eten de bewoners al eeuwen insecten. Anders dan hier, is er daar ook meteen een markt voor. Consumenten vinden de insecten in de tuin en het wild of kopen ze op de markt.

Enige tijd geleden prees de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, Thailand als "een van de weinige landen ter wereld met een bloeiende insectenkweekindustrie". Toch is de Thaise commerciële omzet uit kweek nog maar heel beperkt. Sprinkhanenboeren zetten €19 miljoen per jaar om op een bevolking van bijna 72 miljoen mensen. In heel Azië zou de markt op korte termijn doorgroeien tot €250 miljoen.

Terwijl de inwoners van Isaan op de traditionele manier insecten eten, doen universiteiten en onderzoekslaboratoria onderzoek naar voedsel gemaakt van insecteneiwit. Net als in de EU hebben ook daar insecten die je niet in je voedsel herkent de toekomst.

Spiegel - Essen der Zukunft: In Thailand boomt das Geschäft mit essbaren Insekten, 19 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 20 nov '23
  • 13:57

In Afghanistan en andere gebieden zijn ze anders helemaal niet zo blij en enthousiast over de sprinkhaan. Oerstom dat ze dit gratis manna aan sprinkhaanvlees met tonnen aan eiwit alleen maar vergiftigen en doodslaan. Hoog tijd dat de FAO daar eens een voorlichtingsavondje organiseert.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.