0
Fotocredits: 'Poeder', PxHere CC0

Flash GezondheidStrooi gemalen pinda’s en noten door het eten van je kind

Het mengen van allergenen zoals pinda's en noten door het eten van kinderen. Dat zou volgens Jozien Boersma net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het slikken van bepaalde vitamines.

Boersma doet haar uitspraken in het Financieele Dagblad. Eerder ontwikkelde ze samen met oprichter Laurie Lancee van vini Midi een voedingssupplement in poedervorm waarmee stapsgewijs de blootstelling aan allergenen verhoogt kan worden.

Onderzoek wijst uit dat vroegtijdige blootstelling aan allergenen, zoals pinda's en noten, tot 80% van de voedselallergieën kan voorkomen. Boersma en Lancee wilden aanvankelijk babyvoeding met allergenen op de markt brengen, maar ze stuitten op terughoudendheid bij fabrikanten. Op de producten in het babyvoedingschap staat juist 'bevat géén allergenen'. En dat willen de bedrijven zo houden.

Het voedingssupplement in poedervorm kunnen ouders het door het eten van hun kinderen roeren. Na een hele lage begindosis gaat de hoeveelheid stapsgewijs omhoog tot een niveau dat ouders 6 maanden lang moeten aanhouden. Het doel is dat het kind op deze wijze gewend raakt aan de allergenen. Het supplement wordt al gebruikt in sommige allergiepoli's in ziekenhuizen. Vini Mini, dat financiering ontving van angel investors en een innovatielening van de Rabobank, heeft plannen om uit te breiden naar andere Europese landen en het assortiment te verbreden met producten voor alle 14 wettelijke allergenen en voor zwangere vrouwen. Zo streeft Vini Mini ernaar een voortrekkersrol te spelen in de preventieve kindergezondheidszorg.

Het Financieele Dagblad - ?Door jonge kinderen allergenen te geven, kun je 80% van de voedselallergieën voorkomen?, 5 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.