1
Fotocredits: 'Beloningseten', pexels

Flash GezondheidStress-eten is slecht voor hart en brein

Van stress ga je eten, het liefst calorierijk. En dan blijkt ook de combinatie van vet eten in stressvolle situaties nog eens slecht te zijn voor hart en brein.

Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham gaven 21 volwassenen ieder twee roombotercroissants met boter en kaas als ontbijt of vier witte boterhammen met light smeerkaas. Daarna moesten de deelnemers in rap tempo wiskundige problemen oplossen, een mentale stresstest. Onderwijl testten de onderzoekers de vaatfunctie door de verwijding van de bloedvaten te meten.

Uit het onderzoek blijkt dat de vaatfunctie van de deelnemers die eerder een vetrijk ontbijt hadden gegeten tijdens de stresstest met 1,74% verminderde. Van de deelnemers die een licht onbijt kregen verminderde de vaatfunctie met 1,18%. Dat lijkt weinig, maar een verandering van 1% gaat samen met een verhoging van 13% van het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Ook het brein lijdt onder stress-eten. Bij de vetrijke eters maten de onderzoekers 39% minder zuurstofvervoerend hemoglobine dan bij de vetarme eters. Geoxideerd hemoglobine zorgt voor het zuurstoftransport door het brein. Dit speelde voornamelijk in het voorste gedeelte van de hersenen, dat verantwoordelijk is voor cognitieve uitdagingen. Dat betekent dat vet troosteten taken zoals plannen en het nemen van beslissingen bemoeilijkt.

Wanneer je gestresst bent, kun je beter producten eten die rijk zijn aan bioactieve stoffen zoals antioxidanten en polyfenolen. Denk aan fruit, groenten, volkoren granen en peulvruchten. Die beschermen je bloedvaten in lichaam en hoofd.

TechTimes - Stress Eating: Researchers Warn Against Consuming High-Fat Comfort Foods, 22 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #1
  • 30 dec '23
  • 16:17

Een gladde Marokkaanse rode linzensoep met eventueel wat flatbread - en zeker olijven - als ontbijt verlicht alles! 85+% pure chocolade en noten als snacks. (pistache noten verslavend lekkere snack). Falafel als fast food ipv pizza.

200 ml blauwe bessen sap in de ochtend gaf 50% relatieve verbetering in uitvoerende taken over de gehele werkdag gemeten (bij leerlingen)... en een betere startpositie de dag erna....

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.