2
Fotocredits: Provinciehuis, Ziko van Dijk

Flash PerspectiefStikstofbeleid staat domweg helemaal stil

Nederland zit met een kabinet zonder mandaat en weglopende ministers, een Kamer met een geheel andere signatuur en slecht uitvoerbaar natuur- en stikstofbeleid. Nu de nieuwe Kamer na de jaarwisseling weer op stoom komt, zal die samen met de zittende ministersploeg het land toch draaiende moeten houden.

De provincies lieten al voor Kerst weten het stikstofbeleid van Den Haag welletjes te vinden. Via een gezamenlijke tekst vanuit het Interprovinciaal Overleg vroegen ze de landelijke overheid om de stikstofneerslag op natuurgebieden met algemene maatregelen te verminderen. De regering wil dat dat op maat gebeurt via provinciale plannen, de zogenaamde Provinciale Programma's Landelijk Gebied (PPLGs). De provincies hebben geen trek in reducties onder hun verantwoordelijkheid die straks mogelijk niet zullen blijken te werken. Op Schiermonnikoog bleek bijvoorbeeld afgelopen zomer dat een forse reductie van de lokale veestapel (-40%) toch tot een hogere neerslag leidde volgens de rekenmodellen die Den Haag hanteert. Daarom vragen de provincies om landelijk, algemeen beleid om via generieke maatregelen de emissie van stikstof te verlagen.

In hun gezamenlijke verklaring benadrukken de provincies dat ze verwachten dat de helft van de stikstofreductie het resultaat moet zijn van landelijk beleid. Bijna 1.200 boeren hebben zich aangemeld om te stoppen onder de vrijwillige stoppersregelingen van minister Van der Wal, maar het is nog onduidelijk hoeveel dit de stikstofuitstoot echt vermindert. Garanties zijn echter niet te geven sinds Schiermonnikoog.

Het verhaal wordt nog ingewikkelder als het over geld gaat. De regering wil dat de provincies plannen maken om boeren en natuur in het landelijk gebied een nieuwe, duurzame fase in te helpen, maar de provincies lieten het kabinet al voor de val van Rutte IV weten dat ze niet genoeg steun krijgen. Ze begroten de kosten van hun plannen op €58 miljard. Zij kunnen die niet dragen; de rekening moet naar Den Haag. Minister Van der Wal heeft eerder laten weten dat er maar €10 miljard beschikbaar is. Maar zelfs dat geld is niet beschikbaar omdat het moet komen uit het stikstoffonds dat hangende de formatie controversieel is verklaard.

Commissaris van de Koning Andries Heidema van Overijssel verweet Den Haag deze week sectoraal en verkokerd beleid dat geen idee heeft van de complexe werkelijkheid waarvoor de regio's staan.

Vanaf 16 januari kunnen de provincies commentaar geven op de plannen van de zittende maar demissionaire minister Van der Wal om het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te realiseren. Ze lijken er geen serieuze behoefte aan te hebben en willen regeren met de nieuwe Kamer en een andere minister. Tot de nieuwe regeringsploeg er is, staat het stikstofdossier domweg helemaal stil.

Ned. Dagblad - Overijssel roept nieuw kabinet op: luister naar de regio, 12 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #2
  • 12 jan '24
  • 14:38

#1, het huidige beleid en ook de insteek van de nieuwe Kamerfracties is om de problemen rond stikstof op te lossen. Met het uiteindelijke doel de natuur te redden.
Dat gaat niet lukken want hoe exotisch de voorgestelde oplossingen ook zijn, je kunt een niet-bestaand probleem niet oplossen. Het zal nog wel even duren voor dat doordringt tot de met nanoplastic vervuilde grijze massa.

Zeker als je ziet dat de Schiermeeuwenoog onzin van het RIVM, 40% veereductie en de depositie gaat omhoog, er (nog) niet toe heeft geleid dat Aerius per direct buiten werking is gesteld.

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 12 jan '24
  • 11:41

Om beleid te maken is het noodzakelijk om de problemen te kennen. Nederland wordt geregeerd door theoretische modellen . Aerius met een niet onderbouwde droge depositie .
Zolang we hiermee doorgaan folteren we onszelf en verkwisten onnodig miljarden.
Realistisch beleid en NGO ‘s die hun werk eens gaan doen is hard nodig.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.