0
Fotocredits: Meine Koopmans, Boerentroonde 2024, still, Bioacademy

Flash Voedselketen‘Stikstof hoort bij het levensproces, maar dan zonder kunstgrepen’

De biodynamische akkerbouwer Meine Koopmans sprak dit jaar de Boerentroonrede 2024 uit.

Koopmans is eigenaar van De Novalishoeve op Texel. Hij benadrukte zijn aanpak waarin veeteelt, akker- en tuinbouw samengaan met zorg, horeca, en lokale samenwerking. Het bedrijf fungeert als een financieel gezond ecosysteem dat de lokale economie ondersteunt én de sociale samenhang bevordert.

Koopmans staat stil bij de voortschrijdende mechanisatie en de technologisering van ons denken die wat hem betreft veel te weinig aandacht hebben voor het oorspronkelijke leven en het landschap. Hij pleit voor een verschuiving naar een benadering die landbouw integraal verbindt met volksgezondheid, milieu, en de gezondheid van planten en dieren. Opvallend tegen de achtergrond van de huidige stikstofcrisis in ons land, was zijn nadruk op stikstof als een noodzakelijk element van het levensproces. Het is alleen schadelijk als mensen de natuurlijke kringlopen verstoren.

Koopmans' betoog richtte zich op het belang van het begrijpen van ziekten en plagen in de landbouw, die hij ook ziet als het effect van verstoring in de kringlopen. Hij benadrukte de verantwoordelijkheid van consumenten om bewuste keuzes te maken die de natuurlijke processen respecteren. Hij benadrukte dat technische oplossingen niet de kern van het probleem moeten vormen.

Volgens Koopmans moeten we leren 'genieten' van voedsel dat duurzaam is geproduceerd, in plaats van te 'lijden' door praktijken die het milieu en levende organismen schaden. Het sluiten van kringlopen moet de landbouw een bron van voeding en welzijn laten zien voor zowel mensen als het milieu.

De troonrede is een initiatief en samenwerking van Demeter en BioAcademy en vormde de opening van de BioKennisweek 2024.

Boerentroonrede 2024: Stikstof is niet schadelijk bij landbouw..., 16 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.