0
Fotocredits: 'Steuren', Foodlog Media

Flash VoedselketenSteurbescherming laat het afweten, blijkt uit kaviaaronderzoek

In Europa leven alleen in de Donau nog wilde populaties van een aantal soorten steur (Europese huso, Diamantsteur, Spitssnuitsteur en Sterlet). Ze staan op het punt van uitsterven door overbevissing en veranderingen aan de leefomgeving. Vissen op steur is niet meer toegestaan in de Donau en in de Zwarte Zee.

Sinds 1998 vallen alle steursoorten onder de bescherming van het CITES-verdrag. Ook bestaat er sinds 2000 een universeel systeem om kaviaar te labelen om illegale handel te voorkomen.

Onderzoekers wilden weten of alle steurbeschermende maatregelen ook terug te zien zijn in kaviaar en steurvlees gekocht in de landen aan de Beneden-Donau (Bulgarije, Roemenië, Servië en Oekraïne). Dat viel tegen. Van de 149 monsters bleken er 31 van illegale wildvangst te komen. 17 monsters werden verkocht terwijl ze niet aan CITES en EU regelgeving voldeden en in 47 gevallen was er sprake van consumentenbedrog. Dan moet je denken aan kaviaar die als wild wordt verkocht terwijl het uit kweek komt.

Volgens de onderzoekers zijn er dringend verbeteringen nodig in de kaviaar- en steurhandel om de wilde steurpopulaties van een toekomst te verzekeren.

Phys.org - Half of tested caviar products from Europe are illegal, and some aren't even caviar, finds study, 23 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.