1
Fotocredits: Opi - Parco Nazionale d'Abruzzo, luigi alesi, via Flickr

Flash VoedselketenSpookkoeien maken Italiaanse maffia slapend rijk

De bergweides in de Italiaanse regio Abruzzo zouden vol met schapen en koeien moeten staan gezien het aantal boerenbedrijven dat er gevestigd is, maar gek genoeg staan die er niet. De Italiaanse maffia gebruikt het land om Europese subsidies op te strijken.

Lina Calandra, docent natuurwetenschappen aan de Universiteit van L’Aquila, zette een wetenschappelijk onderzoek op naar de regio en ontdekte de fraude. Ze interviewde meer dan duizend boeren uit het gebied.

De grond uit de regio is in handen van de gemeente. Die gemeente verpacht de grond aan de boer die het meeste biedt. Tegenwoordig bieden bedrijven van buitenaf, oftewel de Italiaanse maffia, bedragen waar de lokale boeren niet tegenop kunnen. Als de maffia de grond eenmaal in handen heeft, stromen de Europese subsidies vanzelf naar binnen. De boerderijen bestaan dus alleen op papier. De grond ligt braak. Dat is rendabel omdat alleen het recht om het land te bewerken al subsidies oplevert die hoger liggen dan de pachtkosten.

De lokale boeren hebben hier last van, bleek uit het onderzoek. Zo’n 50 boeren zijn failliet gegaan en de boeren die zich hebben verzet tegen de maffiapraktijken kregen te maken met intimidatie: de maffia stal hun vee of landbouwwerktuigen.

Op basis van het onderzoek van Calandra is de politie ook een onderzoek gestart. De politie heeft inmiddels 24 bedrijven geconfisqueerd en 40 mensen opgepakt. De maffia bleek in totaal voor minstens €5 miljoen gefraudeerd te hebben.

AD - Italiaanse maffia strijkt met ?spookkoeien? miljoenen aan Europese subsidie op, 12 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jur Schuurman
Jur Schuurman Agrarische ontwikkelingssamenwerking
  • #1
  • 13 mrt '24
  • 12:11

Hetzelfde gebeurt in Servië, aldus de Groene Amsterdammer van 28 februari.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.