0
Fotocredits: 'Paella in Spanje', AdJ voor Foodlog Media

Flash VoedselketenSpeciale rijst voor paella dreigt te verdwijnen

Paella dreigt zijn traditionele smaak te verliezen door een verandering in milieuregels van de Europese Unie. De rijst in het iconische Spaanse gerecht wordt bedreigd. De EU heeft een pesticide verboden dat door boeren wordt gebruikt om de rijst tegen een schimmel te beschermen.

Het gaat om het pesticide tricyclazool die de oogst moet beschermen tegen de vernietigende schimmel Pyricularia grisea. De schimmel veroorzaakt rijstblastziekte, een kwaal die gemakkelijk over kan slaan op andere planten. De ziekte tast met name de bladeren aan waardoor de plant kan afsterven. De Europese Unie verbood het middel in 2018; in een decennium is de oogst van de paella-rijst in de Valenciaanse regio gehalveerd.

Spaanse boeren zijn woedend. Het pesticideverbod laat niet alleen hun oogst mislukken, maar het zou ook hun concurrentiepositie in gevaar brengen. De EU staat namelijk kleine sporen van het pesticide toe in geïmporteerde rijst. Dat geeft een concurrentieel voordeel aan rijstexporteurs in landen zoals Brazilië, India en Cambodja die het pesticide breed inzetten om hun gewassen te beschermen.

Paella-rijst is een verzamelnaam voor rijstsoorten zoals Bomba, Albufera, Redonda en Marisma die door de stevige korrel populair zijn voor het bereiden van paella. Tweeënhalf jaar geleden werd paella door de lokale overheid officieel erkend als cultureel erfgoed van Spanje.

ESM - Spain's Paella Rice Could 'Disappear', Say Farmers Angry At EU Rules | ESM Magazine, 23 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.