0
Fotocredits: Snacken, Andres Ayrton via Pexels

Flash GezondheidSnacken na het eten neurologisch verklaard

Heb je ook altijd zo'n zin in een snack na een flinke maaltijd? Volgens recent onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Californië in Los Angeles zijn daar mogelijk overactieve food-seeking neuronen verantwoordelijk voor, en niet een doorgeslagen eetlust. Deze cellen in onze hersenen kunnen ons doen verlangen naar calorierijke snacks, zelfs als we eigenlijk al vol zitten.

De onderzoekers ontdekten bij muizen een specifiek circuit in de hersenen dat de dieren aanzet tot het zoeken naar voedsel, zelfs wanneer ze niet hongerig zijn. Met behulp van laserlicht stimuleerden de onderzoekers de neuronen in het circuit, waarna muizen energiek gingen foerageren. De muizen gaven de voorkeur aan junk food zoals chocola boven gezondere opties zoals wortels.

De neuronen bevinden zich in de hersenstam dat meestal wordt geassocieerd met angst, maar niet met voeding. Opvallend was dat muizen met actieve food-seeking neuronen bereid waren onaangename prikkels te doorstaan om het voedsel te bemachtigen. “Iets wat volle muizen normaal niet zouden doen”, zegt hoofdonderzoeker Avishek Adhikari. Het lijkt erop dat de neuronen niet zozeer honger stimuleren, maar eerder een verlangen naar calorierijk voedsel.

Het zou kunnen dat vergelijkbare mechanismen ook een rol kunnen spelen in het snackgedrag bij mensen en inzicht bieden in eetgedrag en eetstoornissen.

ScienceDaily - Craving snacks after a meal? It might be food-seeking neurons, not an overactive appetite, 30 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.