2
Fotocredits: Rubik kubus, Juan Pablo Serrano Arenas via Pexels

Flash GezondheidSlimme pil voor je hersenen

Noötropica, de veelgeprezen ‘slimme pillen’ die beloven onze hersenfuncties te verbeteren, winnen snel aan populariteit. De wereldwijde markt voor noötropica wordt geschat op een waarde tussen de $2 miljard en $4 miljard. Marketinggiganten zoals Unilever wagen zich in de industrie en de supplementen zijn gewoon verkrijgbaar in drogisterijen en supermarkten.

Vitaminen, mineralen en kruiden zoals Ginkgo of kurkuma vormen de basis van veel van deze producten. De supplementen zouden onze concentratie, geheugen en leerprestaties verbeteren. Hoewel sommigen geloven dat noötropica een waardevolle aanvulling kunnen zijn op een gezonde leefstijl, zijn anderen sceptisch over de werkzaamheid van deze supplementen door gebrek aan wetenschappelijk bewijs.

Volgens farmacoloog Renger Witkamp in het FD leven we in een pillenmaatschappij. Noötropica zijn een vorm van ‘biohacking’, waarbij mensen hun lichaam en geest proberen te optimaliseren met behulp van technologie, voeding en supplementen. In een tijd waarin gezondheidsbewustzijn hoogtij viert, lijken noötropica de belichaming van een samenleving die streeft naar constante verbetering.

Het Financieele Dagblad - Intelligentie in pil, maar werken die noötropica ook ? , 9 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 10 apr '24
  • 12:31

Gewoon de goede en bekende dingen eten en de pillen de pillen laten zegt de hersenstichting.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 9 apr '24
  • 18:49

Presteren onze hersenen dan nog niet genoeg? We kunnen de natuur om zeep helpen, buiten de dampkring vertoeven, een zonsverduistering creëren, de mensheid zo nodig uitroeien...... of willen we AI voorblijven?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.