0
Fotocredits: 'Wateroverlast Limburg 2016', LLTB

Flash Voedselketen‘Slechts 30% akkerbouwers kan klimaatrisico financieren’

Ruim 6 op de 10 akkerbouwers hebben door toenemende weersextremen minder inkomsten, meldt Nieuwe Oogst. Het boerenblad deed onderzoek onder meer dan 500 akkerbouwers.

Dit jaar verwachten 4 op de 10 een opbrengstverlies van 10% tot 20%, één derde verwacht een opbrengstverlies van minder dan 10%. Eén vijfde van de akkerbouwers vindt het lastig in te schatten.

Akkerbouwers beschouwen de twee extremen wateroverlast (65%) en droogte (59%) als grootste risico’s. Juist die weersextremen komen de laatste jaren veel voor. Akkerbouwers hebben al drie zomers op rij te maken gehad met droogte, maar deze herfst was juist weer heel nat. Om toch voedsel te verbouwen, passen boeren zich aan. Driekwart neemt maatregelen zoals het afvoeren van water (69%), beregenen met bijvoorbeeld druppelirrigatie (60%) en egaliseren van het land (50%).

Verder zegt 37% van de ondervraagden financieel weerbaar genoeg te zijn om de inkomstenderving op te vangen. Bijna de helft denkt zich in te kunnen dekken door zelf een financiële buffer op te bouwen, maar volgens Rutger Steenbeek van accountant Countus is dat niet reëel. Hij denkt dat 30% dit maar kan.

Overigens ziet 18% van de ondervraagde akkerbouwers het veranderende klimaat juist als voordeel. Een lager aanbod betekent namelijk een hogere prijs. Deze boeren zitten in regio’s waar niet de zwaarste klappen zullen vallen.

Nieuwe Oogst - Ruim helft van akkerbouwers kampt met opbrengstderving door weersextremen, 3 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.